Muzika

Raspisan konkurs za Đurđevdanski festival

BANJALUKA - Radio-televizija Republike Srpske /RTRS/ raspisala je konkurs za ovogodišnji međunarodni dječiji muzički festival - "Đurđevdanski festival", koji će biti održan u maju u Banjaluci.

"Đurđevdanski festival" se održava od 1994. i za ovo vrijeme postao je najrespektabilniji festival dječije pjesme u regionu i šire, navodi se u saopštenju RTRS-a i dodaje da zainteresovani mogu da se prijave do 1. marta.

Pravo učešća na "Đurđevdanskom festivalu" ove godine imaju djeca rođena između 6. maja 2003. i 6. maja 2007. godine, koju odaberu autori pjesama.

Žiri će odlučivati o nagradama za kompoziciju, interpretaciju, aranžman, o nagradi za najbolji tekst i najbolji scenski nastup, a za nagradu publike gledaoci će učestvovati SMS glasanjem.

Ukupan novčani nagradni fond festivala je 5.000 KM, pjesma koja će biti izvođena na festivalu ne smije biti javno izvođena, niti objavljivana, a tekst kompozicije mora biti prilagođen interpretatorima uzrasta od 7 do 11 godina.

Cilj festivala je afirmacija muzičkog stvaralaštva za djecu, podsticanje autora i muzičkih talenata i očuvanje dječije pjesme od komercijalizacije i šunda koji je sve prisutniji na muzičkoj sceni.

Na festivalu su do sada učestvovala djeca iz mnogih zemalja među kojima su Rusija, Rumunija, Italija, Japan, Kanada, Bjelorusija, Ukrajina, Mađarska, Malta, Poljska, Bugarska, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska i BiH.

Za festival je do sada napisano više od 300 novih kompozicija, a neke od njih su uvrštene i u udžbenike muzičke kulture za osnovne škole.

Na festivalu su angažovani mnogi kompozitori, tekstopisci, muzički producenti i pedagozi, a izvođači su mali muzički talenti od kojih su danas neki afirmisani muzički umjetnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije