Muzika

Sandra Nasić: Sloboda je naš pokretač

Sandra Nasić: Sloboda je naš pokretač
Sandra Nasić: Sloboda je naš pokretač

Iako može da zvuči banalno, ali muzika nam pruža jednu vrstu čistoće i istine. Ili nas dirne i oduševi ili nas ostavi ravnodušnim, kazala je Sandra Nasić, vokal njemačkog rok benda "Guano Apes".

Upravo oni su bili jedni od hedlajnera prve večeri revijalnog dijela muzičkog festivala "Jelen Demofest", koji je sinoć trebalo da počne u Banjaluci, a to je ujedno i prvi put da ovaj muzički sastav gostuje u gradu na Vrbasu.

"Guano Apes" svjetski je poznat rok bend koji su 1994. godine u Njemačkoj osnovali bubnjar Denis Pošvata, basista Stefan Ude i gitarista Haning Rumenap, dok se Sandra Nasić kao pjevačica pridružila bendu kasnije iste godine. Dosad su objavili pet albuma, a s radom su bili prestali 2005. da bi se ponovo okupili 2009. godine, od kada njihova popularnost dodatno raste.

NN: Na Vaš novi album "Offline" čekali smo tri godine, a u odnosu na "Bel Air" zvuči malo drugačije, žešće. Da li je to i bio cilj?

NASIĆ: Uvijek nastojimo da maksimalno oslobodimo svoj um prije nego počnemo raditi na novom albumu, što nam daje mogućnost da se muzički otvorimo prema bilo kojoj muzičkoj mogućnosti i pravcu. Ta maksimalna doza slobode je naš pokretač, motor, koji nam daje nove impulse. "Bel Air" nas je odveo na jedan novi nivo i upravo zbog toga zvuči laganije i uz njega se može plesati. Sa druge strane, "Offline" zvuči napetije, više je riječ o nekom rok pristupu i nudi daleko širi spektar zvukova i boja, a sve zahvaljući dvojici producenata Filipu Hopenu i Kurtu Ebelhauseru, koji su dodali neke nove impulse. Pa, ipak, predivna je stvar da smo uvijek prepoznatljivi, bez obzira na zvukove i nijanse koje koristimo. Oduvijek mi je bilo bitno da se isprobamo u novim žanrovima. Počeli smo sa hip-hopom i repom, čiji se uticaj može prepoznati i na ostalim albumima.

NN: I Vaš glas zvuči nekako drugačije.

NASIĆ: Na ovom albumu ima nekoliko mirnih dijelova, gdje moj glas zvuči prilično duboko, ali naravno, ima i pjesama gdje je vrisak u prvom planu, kao što je slučaj u "Open Your Eyes". Ovaj prelaz između silovitosti i mirnoće i krhkosti je zaista uzbudljiv. Moj glas se definitivno mijenjao godinama, ali opet postoje neki dijelovi koje ne mogu otpjevati kao što sam to radila prije deset godina. Mislim da je zabavno igrati se s tom ženskom senzualnošću mog glasa. Danas više ne moram da vrištim da bih izrazila neku svoju snagu i moć.

NN: Kako nastaju pjesme "Guano Apesa"? Ko je najzaslužniji za pisanje i produkciju?

NASIĆ: Prvobitnu skicu pjesme razvijamo zajedno, kao bend. Ovaj put smo se zatvorili, povukli u kuću punih sedam dana kako bismo samo pisali pjesme, a bilo je to januara 2013. godine. To radimo kao što odrađujemo i naše probe. Nakon toga, osnovnu skicu pjesme nosimo u berlinski studio, gdje pišemo tekst i snimamo demo snimke. Naravno, to je period kada pjesma napreduje iz dana u dan, tako da u tim slučajevima ne moramo čak ni aranžman da mijenjamo. Mada, opet, nekada su promjene potrebne. Dakle, svi radimo na pjesmama, aktivno učestvujemo u tom kreativnom procesu, dok sve ne bude na svom mjestu.

NN: Šta je za Vas kao autora nekih od tekstova, koje i izvodite, bitno pri samom procesu stvaranja, na šta obraćate najviše pažnje i kako one nastaju?

NASIĆ: Postoje pjesme koje se zasnivaju na svojim finesama, ali postoje i pjesme koje su prilično jednostavne, koje vam omogućavaju da se u potpunosti prepustite. Poznata je činjenica da volim da se igram riječima i imam taj neki vizuelni pristup prema pisanju tekstova. Često riječi koje koristim imaju višestruko značenje, kao što je slučaj sa pjesmom "Numen". Želim da pomognem ljudima da se oraspolože, ako im je to potrebno u tom trenutku. Zapravo, to i jeste jedan od najvažnijih aspekata muzike, uopšte.

NN: Sam naziv posljednjeg albuma može da kaže mnogo toga. Šta ste Vi zapravo željeli da poručite?

NASIĆ: Možda bi svi trebalo da se vratimo nekoliko koraka unazad i ponovo se fokusiramo na one stvari koje su bitne u životu. Iako može da zvuči banalno, ali muzika nam pruža jednu vrstu čistoće i istine. Ili nas dirne i oduševi ili nas ostavi ravnodušnim.

"Jelen Demofest"

Sedmo izdanje banjalučkog "Jelen Demofesta" otvoreno je juče izložbom fotografija sa dosadašnjih večernjih nastupa demo sastava i revijalnih bendova u prostorijama banjalučkog Doma omladine.

Festival i izložbu je otvorila Brankica Janković, direktorica  i predsjednica žirija "Jelen Demofesta", koja je navela da će tokom ove muzičke manifestacije, pored glavnog, muzičkog programa, biti upriličeni i brojni prateći sadržaji.

Diskografija

* "Proud Like a God"

* "Don't Give Me Names"

* "Walking on a Thin Line"

* "Bel Air"

* "Offline"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije