Muzika

Šaran: Talenat se ne pojavljuje sa prilivom novca

Šaran: Talenat se ne pojavljuje sa prilivom novca
Šaran: Talenat se ne pojavljuje sa prilivom novca

"Letu štuke" su jedan od rijetkih bh. sastava koji je, bez obzira na društvenopolitičke promjene koje su se dešavale u ovoj zemlji, ostao dosljedan sebi, svojoj muzici i fanovima kojih im nikada nije falilo.

Ovaj rok sastav nastao je 1986. godine u Sarajevu pod uticajem panka i novog vala, a članovi grupe priključuju se postnovovalnom pokretu stvarajući distancu prema tadašnjoj čuvenoj sarajevskoj pop školi.

Dino Šaran, harizmatični gitarista i frontmen "Štuka", zasigurno je neko ko muziku živi u pravom smislu te riječi.

Često navodi da, kada piše pjesme, najviše piše o svom životu, onome što ga okružuje i kako to direktno utiče na njega.

"Uvijek polazim od toga. To nije egoizam nego jedini rakurs, a govorim u svoje ime, iz kojeg možeš gledati stvari kao umjetnik. Uvijek od sebe kretati i o sebi pisati. Citirati sebe kroz druge", smatra on.

Osim što potpisuje pjesme na sva tri albuma benda, njegove stihove otpjevali su "Crvena jabuka", Vanna, Natali Dizdar...

Prvi album benda, koji je jednostavno nosio naziv "Letu štuke", objavljen je 2005. godine. Šaran je tada izjavio da je sprega između njega kao autora i producenta Đanija Pervana, koji je i jedan od članova, odlična.

"Našli smo se i sada smo kao neki stari bračni par. Tako izgledamo. Znamo jedan drugome vrline i mane i limite i gabarite. Kad si mlad, onda se družiš, a kad si star, onda se podnosiš", istakao je tada Šaran.

Danas, 15 godina kasnije, Šaran u intervjuu za "Nezavisne" navodi da rade nove pjesme i da će ih biti tokom ove godine, dodaje da je situacija u diskografiji teška, kao i da je malo onih koji žele slušati tuđu muku.

NN: Prošlo je nešto više od tri godine od objavljivanja albuma "Brojevi računa" benda "Letu štuke". Radite i na novim pjesmama, neke od njih ste izvodili na nastupima. Možemo li u nekom skorijem periodu očekivati i novi album?

ŠARAN: U ovoj godini ćemo izbaciti nove pjesme. To je sigurno.

NN: U posljednje vrijeme mnogo se priča o isplativosti objavljivanja albuma, pa se većina pjevača okrenula singlovima. Kakvo je Vaše mišljenje po ovom pitanju i postoje li ipak opravdani razlozi za objavljivanje albuma?

ŠARAN: Situacija u diskografiji je teška. Sa druge strane, internet nudi opcije koje su u skladu sa prebrzim tempom života i protoka informacija. Lijepo je objaviti zbirku, ali spoznaja da će tek par priča biti pročitano deprimira.

NN: Koliko pomaže činjenica što je Đani pravi majstor za produkciju, pretpostavljam da to smanjuje i finansijske troškove, a i uhodana ste ekipa.

ŠARAN: Trebalo bi da smanjuje troškove, ali investicije su ipak investicije, što u radu, što u novcu.

NN: Jeftina zabava danas je postala dominatna kategorija, a popularnih i slavnih je sve više. Šta mislite da je dovelo do pada kriterija, kako na muzičkoj sceni tako i generalno u ostalim oblastima?

ŠARAN: Mislim da se odgovor krije u prvom djelu pitanja. Sezona za neplivače je u punom jeku. Samo picigen u plićaku. Ništa u dubinu. Ko će slušati tuđu muku? Bolje se sam sebi nasmijati ili se suosjećati s likovima iz sapunica.

NN: Da li je moguće, i na koji način opstati u muzici danas, bez kalkulacija, bez menadžera, već samo stvaralački, a opet da se uspije nešto zaraditi, kao i da se steknu poklonici onoga što stvarate?

ŠARAN: Ništa ne može na silu, kao što se ni talenat ne pojavljuje s prilivom novca. Radiš ono sto želiš ili ne. Nema tu formule. Ili jare ili pare.

NN: Popularnost benda "Letu štuke" često se dovodi u vezu sa društveno angažovanim tekstovima koje imate, u smislu da bi ona možda bila i veća ili da biste bolje profitirali da je u pitanju neka druga tematika. Kako Vi gledate na to?

ŠARAN: Ja pjevam o ljubavi kroz odnos dvoje ljudi, kroz društvene odnose, kroz svoja i tuđa iskustva. Ljubav je jedini istinski kontakt s božanskim bićem u nama. Ljubav je najvažniji angažman današnjice. Lako je pjevati novinske naslove ili se samosažaljevati zbog svojih niskih strasti.

NN: Može li muzika i u kojoj mjeri uticati na društvo, može li izazvati neke promjene?

ŠARAN: Direktno ne, ali u svakom slučaju vrijeme i prostor uvijek imaju adekvatan soundtrack.

NN: Imamo li izlaza iz ovog zatočeništva u konzumerizmu u koje su, čini se, upale države regiona?

ŠARAN: Kupuj zemlju i sadi voćke.

NN: Poznato je da ste radili i za druge izvođače, često su Vam postavljali pitanje da li ćete pisati za narodnjake, ipak do sada je samo Halid Bešlić imao tu čast. Da li se u tom smislu teško uskladiti sa nečijim pjevačkim senzibilitetom, dođe li ponekad do nekih razmimoilaženja i kako ista prevazilazite?

ŠARAN: To je sve pitanje zanata. Mislim da bi svako trebalo da poznaje svoj zanat. Bez obzira na senzibilitete, snalazim se sasvim dobro.

NN: Čini se da se bar na muzičkoj sceni u BiH neke stvari mijenjaju nabolje, mnogo je novih bendova. Kako se Vama čini trenutna situacija?

ŠARAN: Ima novina i to me raduje.

NN: U Banjaluci takođe imate mnogo fanova, posljednji nastup imali ste prošle godine u KSB-u. Možemo li vas očekivati i tokom ove godine i možda u nekom većem prostoru?

ŠARAN: Sa novim pjesmama i pričama o tome. Pozdrav svim fanovima.

Članovi benda

Dino Šaran, vokal, gitara

Dejan Ostojić, bas gitara

Đani Pervan, bubnjevi, udaraljke

Emir Jugo, gitara

Bojan Ahac, klavijature

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije