Muzika

Šefildski rokeri neprikosnoveni

Šefildski rokeri neprikosnoveni
Šefildski rokeri neprikosnoveni

Indi rokeri "Arctic Monkeys" potpuno su dominirali u londonskoj dvorani "O2 Academy Brixton", gdje je u srijedu naveče održana dodjela godišnjih nagrada prestižnog muzičkog časopisa "New Musical Express" (NME).

Britanski sastav je osvojio nagrade u čak pet kategorija od osam, u koliko je bio nominovan, a među njima su se našla i tri najvažnija priznanja, i to za najbolji britanski bend, najbolji bend uživo i najbolji album.

Ostali veliki pobjednici svečane ceremonije bili su i Pol Mekartni, Dejmon Albarn, Lili Alen, kao i sastavi "Belle & Sebastian" i "Haim".

Nastupili su "The Horrors" i "Drenge", te "Metronomy",  koji su otvorili šou izvedbom singla "Love Letters", s njihovog istoimenog nadolazećeg albuma.

"Arctic Monkeys" su pokupili prvu nagradu večeri, onu za najbolji živi bend, a uručio im je kolega Džervis Koker.

"Dok sunce zalazi kada su u pitanju ceremonije nagrada ove sezone, ostale su još dvije velike dodjele. Naravno, govorim o 'Oscaru' i NME nagradama. Ovo kažem samo kako bih zahvalio svima, jer sam prošle sedmice iskoristio svoj najbolji govor", kazao je Aleks Tarner, frontmen benda, podsjećajući na svoje obraćanje na dodjeli "Brit" priznanja.

Nakon toga je šefildskim rokerima dodijeljena i nagrada za najbolji britanski bend godine, kojom su iza sebe ostavili sastave "Foals", "Palma Violets", "Biffy Clyro", "Disclosure" i "Two Door Cinema Club", a zatim im je uručena i nagrada za najbolji album godine.

Konstatujući činjenicu da su pobijedili Kanjea Vesta, bubnjar Met Helders je zahvalio publici i kazao da je njihov "AM" album veći od reperovog "Yeezus". "Arctic Monkeys" su takođe pokupili nagradu za najbolju zajednicu fanova, a Tarner je dobio i priznanje za heroja godine, u kategoriji u kojoj se našao sa Dejvidom Bouvijem, Luom Ridom i "Pussy Riot".

Kao najbolji solo izvođač nagrađena je Lili Alen, koja je rekla da je ponosna na pobjedu u ovako snažnoj kategoriji.

"Pomalo se glupo osjećam, jer su Dejvid Bouvi i Džejk Bag u istoj kategoriji. Ova nagrada ide njima", naglasila je ona.

Nagrada za najbolju pjesmu otišla je u ruke benda "Disclosure" za numeru "White Noise", dok je priznanje za najbolji internacionalni sastav uručeno bendu "Haim", koji su se našli u konkurenciji sa "Arcade Fire" i "Queens of The Stone Age", a "Drenge" su nagrađeni kao najbolja nova grupa.

Takođe, uručene su i specijalne nagrade - Albarnu za inovacije u muzici, te Mekartniju za najboljeg tekstopisca, a za izuzetan doprinos muzici priznanje je dodijeljeno grupi "Belle & Sebastian".

"NME me prestravljivao kada sam bio mlađi. Oni su bili drugi, nakon 'Sounds', koji su pisali o 'Bluru'. To mi je mnogo značilo tada. Mnogi od vas ovdje ne znaju da je postojao svijet prije interneta. Ali, tu su bili NME i 'Top of the Pops'. To je bilo to. Da budem iskren, još mi je stalo do toga šta NME misli o meni", istakao je Albarn.

Mekartni je, takođe, spomenuo ulogu NME u karijeri "The Beatlesa", te naveo da je prvu sliku Elvisa Prislija vidio upravo u ovom časopisu.

"Sjajna stvar, kada je u pitanju pisanje pjesama, je to što ne znam kako to radim, tako da ne mogu govoriti o tome", kazao je Mekartni o svom talentu za pisanje.

Veče su zatvorili "Blondie", koji su dobili nagradu "Božanski genije", a izveli su "One Way Or Another", "A Rose By Any Name", "Atomic", "Mile High", te "'Rapture"/"(You Gotta) Fight For Your Right (To Party)!", kao i "Sugar On The Side", "Call Me" i "Heart Of Glass".

NME nagrade 2014.

- "Božanski genije": "Blondie"

- Tekstopisac: Pol Mekartni

- Nagrada za inovaciju: Dejmon Albarn

- Izvanredni doprinos muzici: "Belle & Sebastian"

- Najbolji britanski bend: "Arctic Monkeys"

- Najbolji internacionalni bend: "Haim"

- Najbolji solo izvođač: Lili Alen

- Najbolji novi bend: "Drenge"

- Najbolji bend uživo: "Arctic Monkeys"

- Najbolji album: "Arctic Monkeys" - "AM"

- Najbolja pjesma: "Disclosure" - "White Noise"

- Najbolji muzički video: "Eagulls" - "Nerve Endings"

- Najbolji festival: "Glastonbury"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije