Muzika

Sier nakon 11 godina pauze

Sier nakon 11 godina pauze
Sier nakon 11 godina pauze

Kultni makedonski gitarista Vlatko Stefanovski izdao je svoj prvi kantautorski album nakon 11 godina diskografske pauze.

Na albumu, pod nazivom "Seir", nalazi deset novih pjesama, čiju muziku, tekstove, aranžmane i produkciju potpisuje Stefanovski.

Album najavljuje prvim singlom "Superheroi", u kojem Stefanovski pjeva i svira o superherojima, a kao gost se pojavljuje Rade Šerbedžija.

Album je snimljen u "Esoteria Sound studiju", a gosti na albumu su, osim Šerbedžije, i Damir Imeri, Karolina, Gjoko Maksimovski, Dino Milosavljević, Vasko Atanasovski, Zoran Madžirov, Marko Ramljak, Kiril Kuzmanov, Trajče Velkov, Vasil Hadžimanov, Mite Dimovski i gudački kvartet "Zografski".

Stefanovski je počeo svirati gitaru sa 13 godina, a u tinejdžerskim godinama osnovao je kultni bend "Leb i sol", koji je postao jedan od najvažnijih imena ex-YU muzike. Ovaj bend je objavio 14 albuma i nastupao širom svijeta.

Od sredine devedesetih godina prošlog vijeka Stefanovski razvija uspješnu solo karijeru s albumima kao što su "Cowboys & Indians", "Sarajevo", "Vlatko Stefanovski trio", "Kula od karti"..., te sarađuje sa još jednim sjajnim gitaristom Miroslavom Tadićem, s kojim snima albume "Krushevo", "Treta majka", "Live in Belgrade" i "Live in Zagreb".

Posljednjih godina Stefanovski je svirao i snimao po svijetu sa vrhunskim izvođačima kao što su Tomi Emanuel, Stokelo Rozenberg, Gibonni, Manu Kače, Stefan Milenković i mnogi drugi.

U međuvremenu je stvarao muziku za film, pozorište i balet.

Stefanovski je više puta uvrštavan i na svjetske liste istaknutih gitarista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije