Muzika

Šinejd OKonor otkazala turneju zbog bipolarnog poremećaja

Šinejd OKonor otkazala turneju zbog bipolarnog poremećaja
Šinejd OKonor otkazala turneju zbog bipolarnog poremećaja

Irska pjevačica Šinejd O'Konor otkazala je svoju ovogodišnju turneju zbog, kako je navela, bipolarnog poremećaja.

Pjevačica je na svom sajtu navela da se ne osjeća dobro i da joj je ljekar savjetovao da ne krene na turneju, jer je od decembra do marta imala "veoma ozbiljan slom". Bolest je opisala kao rupu koja zjapi u središtu njenog bića.

Ona se u decembru rastala od svog supruga, terapeuta Berija Heridža, poslije samo 16 dana braka. Njen posljednji album "How About I Be Me" (And You Be You) objavljen je u februaru, a turneju je planirala povodom njegovog objavljivanja.

Međutim, irska umjetnica nije jedina iz svijeta poznatih koja se suočila s ovom duševnom bolešću, koja je nekad nazivana maničnom depresijom, a od koje prema statistikama boluje jedan odsto stanovništva. Bolesnici s bipolarnim poremećajem pate od cikličkih izmjena manije i depresije, u kojima se naizmjenično osjećaju kao izrazito uspješni, sposobni, prepuni energije, a potom sasvim bezvrijedni, apatični i često skloni samoubistvu.

Glumačka veteranka Kim Novak nedavno je otkrila da pati od istog. Zvijezda Hičkokove "Vrtoglavice" je prilikom govora koji je držala na "Turner Classic Movies Classic Film Festivalu" u Holivudu priznala da pati od manično-depresivnog poremećaja.

"Bolujem od bipolarnog poremećaja, koji mi je dijagnostikovan prilično kasno. Srećom, sada postoje lijekovi za to. Češće prolazim kroz depresivnu nego kroz maničnu fazu bolesti", kazala je ona.

I američka pjevačica Britni Spirs se suočila s teškim psihičkim problemima, koji su, po mišeljenju stručnjaka, potpuno razorili njenu psihu. Naime, nakon niza ekscesa u koje je zapadala, mladoj pjevačici dijagnostikovan je bipolarni poremećaj.

Ljekari priznali

Pretpostavlja se da su mnogi umjetnici, poput Betovena, lorda Bajrona, Vinsenta van Goga i Edgara Alana Poa patili od te bolesti. Ljekari priznaju da se bipolarni poremećaj nešto češće pojavljuje kod umjetnika i slavnih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije