Muzika

Skandinavija raj za hevi metal

Skandinavija raj za hevi metal
Skandinavija raj za hevi metal

Nekada se hevi metal smatrao za muziku radničke klase i buntovnika, ali su se izgleda stvari promijenile u prethodnih dvadesetak godina.

Najnovija istraživanja pokazuju da je metal ubjedljivo najpopularniji u najbogatijim zemljama, naročito u Skandinaviji, piše Telegraf.

Kanadski novinar Ričard Florida je na osnovu veoma detaljne baze bendova sajta metal-archives.com, izračunao koliko hevi metal grupa u svakoj zemlji ima na 100.000 stanovnika. Uz pomoć ovih podataka je zaključio gdje je ova muzika popularna, a gdje ne.

Nije nikakvo iznenađenje da su metalci najbrojniji u Skandinaviji, većem dijelu Evrope i Americi, dok u Africi i muslimanskim zemljama ova muzika skoro da ne postoji.

Inače, Srbija spada u gornji dio ove liste, sa prosjekom od skoro 5 bendova na 100.000 stanovnika. Naravno, kao i uvijek, i ove podatke treba prihvatiti sa rezervom, budući da, na primjer, Švedska, koja je na samom vrhu, ima samo 20 grupa više od Srbije, ali i 2,2 miliona stanovnika više.

Zaključak Floridine analize je da se hevi metal od šezdesetih i sedamdesetih "preselio" iz radničkih naselja u kojima je nastao, i plodno tlo pronašao u bogatim zajednicama, koju čine dobrostojeći i veoma obrazovani pojedinci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije