Muzika

"Sopot" spaja muzičku i vizuelnu scenu grada

"Sopot" spaja muzičku i vizuelnu scenu grada
"Sopot" spaja muzičku i vizuelnu scenu grada

Banjalučki bend "Sopot" odavno je poznat na domaćoj, ali i na regionalnoj muzičkoj sceni.

Njihov autorski izraz je savremeni muzički hybrid, koji nastaje miješanjem elektroroka sa drum 'n' bass-om, regeom, dubom i dubstepom.

Upravo će ovaj sastav zabavljati banjalučku publiku u "Noći muzeja", ispred Muzeja savremene umjetnosti RS (MSU RS) u Banjaluci, koja će biti održana 16. maja.

U intervjuu za "Nezavisne" momci iz sastava "Sopot" govore o deceniji postojanja, koliko uskoro pune, o banjalučkoj muzičkoj sceni, ali i o saradnji sa vizuelnom art scenom Banjaluke.

NN: Bližite se desetogodišnjici postojanja, koja iskustva nosite sa sobom? Da li imate formiranu publiku, lokalnu, regionalnu i u inostranstvu?

SOPOT: Svirajući po koncertima i festivalima (kako u regiji, tako i u Evropi) ostavili smo iza sebe hiljade pređenih kilometara, mnogo različitih kultura upoznali, mnogo evropskih i regionalnih gradova vidjeli, dobrih i talentovanih ljudi upoznali. Sa druge strane, mnogo smo radili, mnogo prepreka preskočili, nailazili na nerazumijevanje sopstvene sredine, bilo je i dobrih i teških trenutaka. Ono što je najvažnije opstali smo, radimo i grabimo ka budućnosti. Možemo reći da smo formirali lokalnu i regionalnu publiku. Mada treba dodati da još radimo na proširivanju regionalne publike kako bismo mogli reći da smo zadovoljni. Na formiranju inostrane publike započeli smo sa naših nekoliko evropskih turneja. U narednim godinama nam je cilj da proširimo i inostranu publiku koncertnim i ostalim promotivnim aktivnostima.

NN: Kakav je vaš stav o banjalučkoj sceni? Da li se može porediti sa velikim centrima u regionu?

SOPOT: Naša scena je, po nama, sazrela. Banjalučka scena lagano ali sigurno izlazi iz svoje zatvorene faze i ulazi u jednu novu otvorenu fazu. Vrijeme je da banjalučku scenu upozna i region. To je sada ono što zajedničkim snagama treba da učinimo. Predstaviti svoje stvaralaštvo regionu, a onda poslije Evropi i svijetu. Još se ne možemo u potpunosti mjeriti sa scenama iz većih regionalnih gradova. Međutim, ukoliko bi mediji i ostale kulturne institucije stali iza svoje scene, mogli bismo se vrlo brzo porediti sa ostalim regionalnim scenama. Scena postoji i stvara nove umjetničke vrijednosti, a ono što nedostaje jeste adekvatnija promocija u regionu. Teško je konzumirati proizvod koji ne znate da postoji!

NN: Nastupate za nekoliko dana ispred MSU RS u okviru manifestacije "Noć muzeja". Na koji način tumačite vašu saradnju sa MSU RS i vizuelnom art scenom u cjelini i kako se to uklapa u vaš audio-vizuelni koncept?

SOPOT: Mi stvaramo i izvodimo savremenu muziku i smatramo da je ovo idealna prilika da sarađujemo sa savremenom vizuelnom art scenom našeg grada. MSU RS je institucija koja nas sve spaja na jednom mjestu i obezbjeđuje sve potrebne preduslove da se to realizuje. Ovo se prirodno uklapa u naš koncept s obzirom na to da smo mnogo rada uložili kako bismo postigli prepoznatljiv vizuelni identitet našeg stvaralaštva. Ovim događajem, odnosno mapingom podižemo vizuelni identitet na još jedan viši umjetnički i scenski nivo.

NN: U okviru "Noći muzeja" predviđen je video-maping na fasadi MSU RS kao vizuelna podrška vašem muzičkom performansu, te snimanje spota za pjesmu "Era informacija". Kako ste došli na tu ideju i da li je multimedijalna, za naše prostore ipak atipična prezentacija, sastavni dio ideje "Sopota"?

SOPOT: Razgovarajući s predstavnicima MSU RS o našem koncertu rodila se zajednička ideja da treba iskoristiti kapacitete postojećeg mapinga i objediniti ga s našim koncertom na način da uradimo video-prezentaciju pjesama koje budemo izvodili te večeri. Sa Mladenom Đukićem smo kasnije razradili sve detalje i upoznali ga s time šta naše pjesme poručuju i kako bi se to moglo vizuelno predstaviti. Nakon toga, na sastancima u Muzeju, razmišljajući kako da manifestaciju prezentujemo u regionu nakon njenog završetka, složili smo se da bi muzički video-spot najbolje prezentovao cjelokupan događaj. Za produkciju video-spota opet smo odabrali domaću ekipu režisera, kamermana i producenata sa banjalučke Akademije umjetnosti okupljenih pod nazivom "Play Team". Multimedijalna prezentacija jeste nešto što "Sopot" pokušava raditi od samog početka svog postojanja, a za našu sredinu jeste novina.

NN: Da li to znači da govorimo o novoj muzičkoj i vizuelnoj sceni koja je dobro povezana?

SOPOT: Apsolutno. Mi se iskreno nadamo da je ovo početak jednog dugog prijateljstva i saradnje. Imamo i vizuelnu i muzičku scenu, samo je sada potrebno raditi na zajedničkim projektima i povezivati se što više. Zajedničkim snagama možemo mnogo više postići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije