Muzika

Sting, Henks, Al Grin dobitnici nagrada Kenedi centra

Sting, Henks, Al Grin dobitnici nagrada Kenedi centra
Sting, Henks, Al Grin dobitnici nagrada Kenedi centra

VAŠINGTON - Britanski muzičar Sting, američki glumci Tom Hanks i Lili Tomlin, pjevač Al Grin i balerina Patriša Mekbrajd dobitnici su ovogodišnjih nagrada Kenedi centra.

Sting se probilo 1978. sa svojim bendom "The Police" i hitovima "Roxanne" i "Every Breath You Take" da bi potom imao uspješnu solo karijeru koja traje decenijama i tokom koje je osvojio 16 Gremija.

Brus Springstin koji je nazdravio Stingu na večeri u Stejt departmentu, rekao je da su dubina i širina Stingovog talenta zastrašujući.

Sting uspješno prelazi iz folka u džez, klasiku, pop, rok i rege.

"Zbog Stinga se osjećam kao muzički neandertalac. Svaki put kada se sretnemo vodimo istu raspravu. On insistira na tome da postoji više od tri akorda a ja da nema", rekao je Springstin.

Sting (63), rekao je AP-u da je šokiran nagradom.

"Da Englez dobije nagradu nije nečuveno ali je rijetko i to ozbiljno shvatam", rekao je on.

Na prijemu, predsjednik SAD Barak Obama citirao je jednog od svojih prethodnika - Džona F. Kenedija rekavši da "umjetnosti nije smetnja ili razbibriga u životu nacije već veoma blizu svrsi postojanja jedne nacije".

Režiser Džordž Stivens mlađi, koji je idejni tvorac nagrada Kenedi centra i producent ceremonije, rekao je da se Henks (58) izdvaja od drugih velikih glumaca svoje i svake druge generacije.

Henks, poznat po ulogama u filmovima "Filadelfija", "Forest Gamp", "Apolo 13", "Spasavanje redova Rajana" i "Kapetan FIlips", našalio se da su sigurno pogriješili izabravši njega.

Tomlin (75), je komičarsku karijeru izgradila kada se preselila u Njujork gdje je u početku radila kao konobarica.

Igrala je u brojnim komičarskim emisijama, brodvejskim predstavama i filmovima uključujući "9 to 5" sa Džej Fondom i Doli PAtron. U seriji "Zapadno krilo" igrala je sekretaricu predsjednika SAD.

Grin (68), ime je stekao u gospel krugovima na Jugu a sada je jedan od najprepoznatljivijih glasova Memfis soula.

Njegovi hitovi su "Let's Stay Together", "Take Me to the River" i "Here I Am".

MekBrajd (72), se Njujorškom baletu pridružila sa 16 godina pošto je učila kod velikog koreografa Džordža Balanšina i sa 18 je postala najmlađa prvakinja ovog baleta i tu titulu je držala 28 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije