Muzika

Švedska pobijedila na Evroviziji

Švedska pobijedila na Evroviziji
Švedska pobijedila na Evroviziji

BEČ - Predstavnik Švedske Mans Semerlev pobijedio je večeras u finalu Pjesme Evrovizije održanom u Beču, dok je predstavnica Srbije Bojana Stamenov zauzela 10. mjesto.

Šveđanin je pobijedio prije završetka zvaničnog glasanja, pošto je ostvario nenadmašiv rezultat i na kraju osvojio 365 poena, druga je Rusija, a treća Italija.

Predstavnica Srbije osvojila je 53 poena, a u finalu ovog takmičenja nastupila je pod rednim brojem osam, u prvom dijelu završnice Evrosonga.

Od finalista iz regiona predstavnik Crne Gore na Pjesmi Evrovizije Nenad Knežević Knez, sa pjesmom Željka Joksimovića, osvojio je 12. mjesto sa 44 poena.

Slovenija je, kao prva zemlja učesnica, otvorila veliko finale, u kojem se takmičilo rekordnih 27 zemalja, pošto je po prvi put nastupila i Australija.

U finalnom dijelu učestvovali su Slovenija, Francuska, Izrael, Estonija, Velika Britanija, Jermenija, Litvanija, Srbija, Norveška, Švedska, Kipar, Australija, Belgija, Austrija, Grčka, Crna Gora, Nemačka, Poljska, Letonija, Rumunija, Španija, Mađarska, Gruzija, Azerbejdžan, Rusija, Albanija i Italija.

U glasanju je učestvovalo 40 zemalja, koliko je ukupno uzelo učešće u ovogodišnjoj, 60. Pjesmi Evrovizije.

Predstavnica Srbije dobila je 12 poena jedino od Crne Gore, od Makedonije 10, Slovenije 6, Australije i Švajcarske po 5, Austrije, Češke i Italije po 3, Albanije i Izraela po 2, Holandije i Velike Britanije po 1 poen.

Bojana Stamenov, međutim, pobjednica je po popularnosti, ocijenio je šef delegacije Srbije na Pjesmi Evrovizije dan prije finala. On je istakao da je ostvaren efekat da je Bojana faktički pobijedila na Evrosongu prije njegovog samog održavanja.

Bojana je bila miljenica medija, ali i brojnih fanova Evrosonga koji su doputovali u Beč. Njena pjesma nailazila je svugdje, gdje se izvodila u Beču, na oduševljenje prisutnih.

Inače u pres-sali, za vrijeme nastupa Albanije, novinari te zemlje mahali su i sa zastavom Kosova.

Prethodno se na bečkom trgu ispred Vjećnice, u Evrovizijskom selu, gdje je preko velikog ekrana više desetina ljudi pratilo direktan prenos, dogodio manji incident kada se ne binu na kojem je bio postavljen ekran popela jedna osoba sa zastavama Albanije, Kosova i Velike Albanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije