Muzika

Svemirski glas pokorio Nišville

Svemirski glas pokorio Nišville
Svemirski glas pokorio Nišville

Prvo veče jubilarnog, 20. izdanja džez festivala "Nišville", u četvrtak naveče je, po tradiciji festivala, otvorila niška grupa, a ovoga puta čast da nastupi imao je sastav "Moba feat. Oliver Katić".

Otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Niša Zoran Perišić, koji je uručio nagradu za životno djelo Nadi Pavlović.

Niškom tvrđavom zatim se zaorio "svemirski" glas Valje Balkanske, bugarske, ali i jedne od najvećih etno pjevačica svijeta. Valja je u pratnji orkestra gajdaša, pored ostalih, otpjevala i numeru "Izlel e Delyu Haydutin" uvrštenu u "Zlatnu ploču", selekciju snimaka koji reprezentuju zemaljsku civilizaciju, koju su 1977. godine ponijela dva svemirska broda "Voyager".

Iako su etno zvuci bliski našem podneblju na početku pobrali veliki aplauz publike, latino ritam je vrlo brzo dobio primat.

Dolaskom na scenu Tanje Marije ili kako je popularno zovu "brazilske Arete Frenklin", uz zvuke klavira i ritam sambe, bosanove, džez-rok i popularne angloameričke muzike u džez obradi, mješavina stilova osvojila je posjetioce na Niškoj tvrđavi.

Tanja Marija, iako samo nekoliko sati prije nastupa nije znala šta će pjevati, publiku je opčinila desetominutnim izvođenjem poznate numere "Besame Mucho".

Pored ostalih otpjevala je čuvenu i često obrađivanu pjesmu "Maria" i pjesmu iz istoimenog filma "Brazil, Brazil".

Francuski kvartet "Dorado Schmitt" na čelu sa violinistom, čije ime nosi bend, svoj nastup posvetio je džipsi sving muzici. Pored ostalih, izveli su jedan od svojih najvećih hitova "Natascha", igrali su se motivima iz filmske muzike, ali i klasičnih djela kao što je Mocartova "Simfonija broj 40". Najviše ovacija doživjela je njihova najpoznatija kompozicija "Bossa Dorado", kojom su ujedno i završili svoj sjajan nastup.

Američki septet "The Cookers" izveo je potpuno originalne džez numere. Njihov moto, koga su se držali, jeste da "stara džez škola" ne mora da bude retro.

Za kraj programa sa bendom "The Zuralia Orchestra" dogodilo se pravo veselje. Mladi rumunski etno sastav priredio je, manje reprizu, a više nastavak spektakla, koji je započeo prethodne, nulte večeri na Amfiteatru kod Nišave.

"Nišville" će trajati do nedjelje, 17. avgusta, kada će nastupiti originalni "The Blues Brothers" orkestar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije