Muzika

Svilen konac odjekivao Sicilijom

Svilen konac odjekivao Sicilijom
Svilen konac odjekivao Sicilijom

Poznato ljetovalište Taormina na Siciliji pored predivnog prirodnog ambijenta kojim privlači mnoštvo turista iz cijelog svijeta sjedište je i Međunarodnog festivala trzalačkih instrumenata, na kojem je učestvovao i Gradski tamburaški orkestar iz Banjaluke (GTO BL).

Trodnevni festival organizuju asocijacija "Taormina Arte" i Mandolinski orkestar grada Taormina, a revijalnog je karaktera i predstavlja dio ponude kulturnog turizma ovog mjesta.

Festival, koji je održan sredinom mjeseca, istovremeno okuplja orkestre koji dijele veliku strast za muzikom, ali i želju za razmjenom iskustava i raznolikosti tradicija. Ove godine dvije lokacije u Taormini su odjekivale muzikom trzalačkih instrumenata, a to su bile crkva svete Katarine i velika scena Antičkog teatra.

Spomenko Guzijan, predsjednik GTO BL, prenio je svoje i utiske ostalih banjalučkih tamburaša koji su imali priliku da se nađu u tom italijanskom gradu.

"Taormina je vrlo popularna turistička i kulturna destinacija još od 19. vijeka, a nezaobilazna atrakcija je upravo Antički teatar, koji potiče iz drugog vijeka prije nove ere. Ovaj amfiteatar, drugi po veličini na Siciliji, sa kojega se pruža prekrasan pogled na Jonsko more i vrh Etne, najvišeg živog vulkana u Evropi, često se koristi za izvođenje raznih pozorišnih predstava kao i za koncerte klasične, ali i rok muzike", priča Guzijan. Dodaje da se u njemu već 50 godina održava prestižni filmski festival. 

GTO iz Banjaluke na festivalu na ostrvu Sicilija imao je dva nastupa. Svoj repertoar ovaj orkestar je izveo na cjelovečernjem koncertu, održanom u crkvi svete Katarine, a potom i na centralnoj festivalskoj večeri, zajedno sa Mandolinskim orkestrom grada Taormina i orkestrom "Mandolinistica Romana" iz Rima. 

"Centralno festivalsko veče je po tradiciji održano na velikoj sceni Antičkog teatra u Taormini, pred više hiljada gledalaca, uglavnom turista iz cijeloga svijeta. GTO BL je na festivalu nastupio pod dirigentskom palicom Jelene Jovanić, sa solistima Anjom Milutinović, Aleksandrom Radović, Đorđem Čivčićem, Zlatanom Mirićem i Srđanom Pažinom", pojašnjava Guzijan.  Pažljivim izborom repertoara i vrhunskim izvođenjem odabranog programa, banjalučki tamburaši su izazvali burne reakcije publike i pozive na bis izvođenja.

U prvom dijelu programa, koji se sastojao od tri cjeline, ovom italijanskom regijom se prolomio zvuk tradicionalne i savremene muzike Balkana, a kompozicije kao što su "Svilen konac", "Duj, duj", "Igre iz Vranja", te djela Anice Zrlić, Vlade Maričića i Josipa Andrića, ostavili su prisutne bez riječi.

Aplauza i ovacija nije nedostajalo ni za drugi dio programa, u kojem su Banjalučani izveli "Intermeco" iz opere "Cavaliera Rusticana" Pijetra Maskagnija i legendarnu temu "Nina Rote" iz filma "Kum". 

Komadi svjetske klasične, popularne i filmske muzike, poput Šostakovičevog Valcera iz "Džez svite" broj 2, romantične balade "Bessame Mucho" Konsuelo Velaskuez, "Zorba's Dance" Mikisa Teodorakisa i razigrane melodije "Tico-Tico" koju je napisao brazilski kompozitor Hose Gomes de Abreu, poslužili su kao odličan "šlag na torti" i upravo je njima završen cjelovečernji koncert naših tamburaša.

Tokom boravka na Siciliji GTO BL je održao i cjelovečernji koncert u Katanji, a kao rezultat vrhunskih nastupa tokom boravka u Italiji, ovaj orkestar je dobio poziv za još jedno gostovanje u Katanji u oktobru ove godine, ali i poziv od orkestra "Plectro de Touluse" za gostovanje u Francuskoj u 2015. godini.  Gostovanja će biti realizovana ukoliko GTO BL uspije da sakupi novac za ova putovanja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije