Muzika

U Beogradu počeo 15. međunarodni "Guitar Art" festival

U Beogradu počeo 15. međunarodni "Guitar Art" festival
U Beogradu počeo 15. međunarodni "Guitar Art" festival

Petnaesto izdanje međunarodnog muzičkog festivala "Guitar Art" (GAF) otvoreno je koncertom Brazilke Badi Asad u utorak naveče u velikoj sali beogradskog Doma omladine.

Ovaj praznik gitarskog zvuka okuplja izvođače, profesore i đake, mlade gitariste i ljubitelje klasične gitare otvoren je bez svečanih govora, a posvećenošću Boška Radojkovića, osnivača GAF-a, ostvario se san svih muzičara, ocjena je eminentnih svjetskih umjetnika, učesnika ovogodišnjeg festivala.

"Vrlo sam srećna što sam ponovo u Beogradu, radujem se jer je to prilika da se ponovo sretnem sa mnogim prijateljima", kazala je Asad, koja je prvi put bila gost desetog izdanja GAF 2009. godine.

Pjevačica, gitarista i perkusionista Asad je u svijetu poznata po neobičnoj gitari, koja ima samo okvir bez rezonatora.

Asad je nastupila na svečanom koncertu otvaranja GAF, a predstavila se brojnoj publici i kolegama muzičarima interesantnim programom, autorskom muzikom u kojoj kombinuje tradicionalne brazilske melodije sa popom, džezom i "world" muzikom, koja je istovremeno plod dugogodišnjeg života ove umjetnice u inostranstvu.

Slavni gitaristi, Kosta Kociolis iz Grčke, Anjelo Deziderio iz Italije i hrvatski majstor gitare Zoran Dukić, okupljeni u "Naxos Trio", izveli su vrhunski mediteranski muzički dijalog sačinjen od djela najcjenjenijih gitarskih kompozitora.

Brojni ugledni gitaristi nastupiće do 16. marta, kada se festival završava, održaće se i takmičenja mladih gitarista u šest kategorija, a u najstarijoj kategoriji glavna nagrada je ručno pravljena gitara vrijednosti 7.500 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije