Muzika

U Zenici "zvučni dvoboj" Dubioze kolektiv i S.A.R.S.

U Zenici  "zvučni dvoboj" Dubioze kolektiv i S.A.R.S.
U Zenici "zvučni dvoboj" Dubioze kolektiv i S.A.R.S.

SARAJEVO - Prvi regionalni Red Bull Soundclash (zvučni dvoboj) na kojem će nastupiti Dubioza kolektiv i S.A.R.S. biće održan 20. decembra u Areni Zenica, a organizatori kažu da pripreme teku po planu, dok prodaja ulaznica ide bolje nego je očekivano.

Domaćin ovog događaja je Frenkie koji je danas u izjavi za Agenciju FENA kazao da je ovo za njega događaj godine budući da će tada nastupiti dva najveća benda u regiji, a cijeli koncept događaja je da na sceni budu dva velika stehdža i dva benda te da sve to bude zajednički šou.

- Očekujemo veliku posjetu, a kontinuirano mi stižu poruke da se ljudi raduju koncertu - istaknuo je Frenkie.

Pojasnio je  kako će sve to izgledati kazavši da će se bendovi nalaziti na suprotnim stejdžovima u istoj dvorani i s publikom između te će naizmjence svirati obrade hitova, svoje i pjesme drugog benda u različitim verzijama i žanrovima boreći se za naklonost publike.

U prvom dijelu "The warm-up" (zagrijavanje) događaja svaki od bendova će svirati po svoje tri najdraže pjesme, zatim slijedi prva runda "Cover" (obrada) kada će svaki bend odsvirati po jednu obradu, druga runda je "Take over" (preuzimanje) kada će prvi bend započeti jednu od svojih pjesama, dok će u pola pjesme drugi bend prekinuti pjesmu i nastaviti je svirati na svoj način.

Treća runda se zove "Sound Clash" (sudar zvukova) kada će oba benda svirati tri različita muzička pravca hip-hop, reggae, punk ili rock, a Frenkie kaže da je cilj da ta izvođenja budu što originalnija.

Četvrta runda je "Wild card" (joker) kada će svaki bend imati pravo na binu pozvati po jednog gosta, ali niko još ne zna ko će biti taj gost Dubiozi, a ko S.A.R.S-u.

Riječ je o duhovitom prijateljskom nadmetanju, a ne smrtno ozbiljnom takmičenju, koje ima za cilj, prije svega, dobru zabavu i spontanu muzičku saradnju.

Prvi Red Bull Soundclash je održan 2006. godine u Holandiji i od tada se proširio na pet kontinenata i 17 zemalja, a sad prvi put dolazi u region. Korijene vuče iz reggae sound systema Jamajke i džez klubova Nju Orleansa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije