Muzika

U pohodu na džipsi džez

U pohodu na džipsi džez
U pohodu na džipsi džez

Banjalučki muzičari Dejan Zorić i Vedran Gavrić, poznatiji pod imenon "Aifel", otišli su korak dalje kada je muzika u pitanju i zajedno sa kontrabasistom Radislavom Jakovskim osnovali "Gipsy Jazz Trio".

Zorić napominje da "Aifel" i dalje za njega i Gavrića ostaje na prvom mjestu, ali da su iz ljubavi prema muzičkom žanru džipsi džez odlučili da se upuste i u jednu novu priču.

"Trenutno smo u fazi proba. Privatno veoma volimo ovaj muzički pravac i u dogovoru sa Jakovskim, koji je odličan muzičar i koji je završio Akademiju umjetnosti u Banjaluci, napravili smo ovaj trio. Dosta vježbamo i uživamo u tome", istakao je Zorić.

On je naglasio da za početak nemaju prevelike ambicije kada su koncerti i nastupi u pitanju. Naime, želja članova "Gipsy Jazz Tria" je da održavaju neformalne svirke u kojima će uživati i oni, ali i poklonici ovog muzičkog žanra.

"To je dobra muzika, živa i vesela, te iz tog razloga se sviđa svim generacijama", istakao je Zorić.

Zorić i Gavrić banjalučkoj publici su dobro poznati po gitarskom zvuku, a svoju kreativnu energiju odlučili su da krajem prošle godine utkaju u autorske numere. Njihova prva autorska numera nosila je naziv "Lavina", potom su nastali "Svi moji poljupci", a snimili su i pjesmu posvećenu žrtvama poplava pod nazivom "Zajedno možemo sve". Iz njihovog "Studia 13" izašle su i numere "Gdje smo sada ti i ja", "Bez daha", "Ljubav za ljubav", "Ne mogu ti reći" i "Daleko od kuće".

Ljubiteljima džipsi džez žanra ovi muzičari obećavaju dobru zabavu i na njihovim nastupima ove vrste.

Korijeni pravca

Džipsi džez, poznat i kao džipsi sving ili hot klab džez, je stil džeza za koji se često kaže da ga je tridesetih godina prošlog vijeka započeo gitarista Žan-Đango Renart.

Korijene ima pretežno u Francuskoj, pa je stoga čak i u izvorima na engleskom jeziku poznat i po svom francuskom imenu džez manuš ili alternativno manuš džez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije