Muzika

Učešće na "Eurosongu" ili kazna?

Učešće na "Eurosongu" ili kazna?
Učešće na "Eurosongu" ili kazna?

Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) nije povukla službenu prijavu učešća naše zemlje na 60. "Eurosongu", koji će biti održan u maju 2015. godine u Beču u Austriji, ali još je neizvjesno da li ćemo nastupiti u velikom šouu.

"Najbitnije je da nismo povukli prijavu, odnosno da nismo odustali i da je i dalje aktivna aplikacija našeg odlaska na 'Eurosong'. Do kraja mjeseca bi tačno trebalo da znamo da li idemo ili ne", rekao je Dejan Kukrić, urednik zabavnog i muzičkog programa BHRT-a.

Ipak, na zvaničnom sajtu "Eurosonga" istaknuto je da je 10. oktobra bio krajnji rok za povlačenje iz takmičenja bez snošenja finansijskih posljedica, tako da je nejasno kako BiH u petak nije morala da potvrdi ili otkaže učešće.  "Ukoliko finansijski plan za 2015. godinu bude omogućio učešće BHRT-a, kao vlasnika licence, naknadno će biti određen i način izbora pjesme predstavnice. Poslovodni odbor smatra da treba iznaći rješenje da bi se zadovoljio interes gledalaca i slušalaca i zaustavilo dalje udaljavanje BiH od najvažnije evropske asocijacije javnih servisa", dodao je Kukrić.

Fuad Backović Deen, muzičar koji je 2004. godine BiH predstavljao na "Eurosongu", takođe tvrdi da još ima vremena za donošenje konačne odluke bez posljedica.

"Mislim da je to desetak dana, ali ako se to ne ispoštuje onda slijede velike kazne. Bila bi prava šteta za našu zemlju da se opet ne pojavimo na jednom takvom takmičenju. Što se mene lično tiče, mislim da je odlazak na 'Eurosong' jedna divna prilika, najljepša promocija naše zemlje. Ali, financijska situacija je takva da smo dvije godine pauzirali. Jako je žalosno što su se državne institucije oglušile na ovakve stvari, koje su značajne za BiH",  dodao je Deen. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije