Muzika

Ujedinjeni muzičari oduševili Banjalučane

Ujedinjeni muzičari oduševili Banjalučane
Ujedinjeni muzičari oduševili Banjalučane

BANJALUKA - Da je zajedničkim snagama sve lakše realizovati dokaz je i orkestar pod nazivom "102 gitarske žice", koji okuplja profesore i nastavnike gitare iz tri grada BiH.

Riječ je o zajedničkom projektu profesora i nastavnika gitare muzičkih škola "Savo Balaban" iz Prijedora i "Vlado Milošević" iz Banjauke, Umjetničke škole iz Bihaća, kao i profesora i studenata Katedre za gitaru, Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Koncertom koji su u utorak uveče održali u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor oduševili su prisutne.

Koliko je interesovanje vladalo za nihov prvi nastup u gradu na Vrbasu najbolje svjedoči činjenica da slobodnih stolica u Koncertnoj dvorani nije bilo.

Nataša Jokić, profesorica, istakla je da je orkestar "102 gitarske žice" s radom, a samim tim i s probama, počeo u martu ove godine, a organizovali su se tako da je svaka naredna proba bila održana u drugom gradu.

"Cilj nam je da promovišemo klasičnu gitaru i izvođenje orkestarske muzike na klasičnoj gitari. Iz tog razloga smo napravili regionalnu saradnju, kako bi priliku da naš rad čuje imalo što više bh. građana", kazala je Jokićeva.

Članovi orkestra nastupili su pod dirigentskom palicom Medine Arnautović, a između ostalog izvodili su djela Jenkinsa, Čajkovskog, Handela, Pjacole, Bizeta i Bokerinija.

Jokićeva je istakla da su prezadovoljni kako je ovaj nastup protekao u Banjaluci, kao i da su njihova očekivanja bila daleko ispod toga da će dvorana biti puna.

"Zaista smo srećni zbog ovakvog prijema kod publike. Veče prije imali smo nastup u Prijedoru, gdje je, takođe, bilo jako fino. Trenutno smo u pripremi jednog projekta koji bi obuhvatio cijelu BiH, odnosno one gradove gdje postoje muzičke škole, gdje bi se održavali master časovi, radionice gitare. U zavisnosti od finasija vidjećemo da li ćemo to uspjeti i izrealizovati", napomenula je Jokićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije