Muzika

Umro američki kompozitor Geri Gofin

Umro američki kompozitor Geri Gofin
Umro američki kompozitor Geri Gofin

LOS ANĐELES - Američki kompozitor i tekstopisac Geri Gofin, koji je zajedno sa svojom bivšom suprugom i dugogodišnjom saradnicom Kerol King napisao neke od najvećih hitova 1960-ih godina, preminuo je u četvrtak u 75. godini u svom domu u Los Anđelesu.

Rođen u Bruklinu 1939, radio je kao hemičar kada je upoznao King. Prvi hit koji je par napisao bio je "Will You Still Love Me Tomorrow" 1961.

Zajedno su stvorili više od 50 hitova koji su bili u top 40 najslušanijih pjesama u SAD, poput "The Loco-Motion", "Up on the Roof," i "You've Got a Friend", koji su izvodili poznati izvođači tog vremena.

Jedan od njihovih najvećih hitova bila je pjesma "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" koju su napisali za Aretu Frenklin. Pisali su i za rok bendove kao što su "The Byrds" i "Animals".

Kompozitorski par, u kojem je King bila zadužena za muziku, a Gofin za stihove, razveo se 1968, nakon 9 godina braka, ali su ostali prijatelji i povremeno radili zajedno.

Gofin je 1975. bio nominovan za Oskara za pjesmu "Theme From Mahagony" u izvođenju Dajane Ros. Bio je i autor pjesme "Saving All My Love For You", koji je pjevala Vitni Hjuston.

Gofin i King su 1990. primljeni u Rokenrol kuću slavnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije