Muzika

Uspavanke kroz zvuk violončela

Uspavanke kroz zvuk violončela
Uspavanke kroz zvuk violončela

Poznata čelistkinja iz Hrvatske Ana Rucner u želji da napravi nešto novo kada je muzika koju izvodi u pitanju snimila je album pod nazivom "Vječne uspavanke", na kojem su se našle neke od najpoznatijih svjetskih uspavanki.

Riječ je o kompozicijama koje su za djecu pisali Brams, Mocart i Šubert, a tu je i svima dobro poznata uspavanka "Twinkle, Twinkle Little Star" koja je ekranizovana, a spot će premijerno biti prikazan večeras na CMC televiziji.

Instrumentalnoj muzici namijenjenoj prije svega trudnicama, bebama i maloj djeci Rucnerova je dala novu dimenziju, dodavši im širinu i toplinu zvuka kroz gudače koji poput duge obujmljuju svaku odsviranu notu, a nedostatak pauza između numera stvara kontinuitet slušanja koji pozitivno i umirujuće djeluje na djecu.

"Kada sam stvarala ovaj projekt razmišljala sam kao majka, a ne samo kao umjetnica, da ono što bih željela usaditi svom sinu prenesem i drugim majkama. Nema ništa ljepše nego umiriti se uz zvuke nježne klasične glazbe koja u kombinaciji s bajkom čini jedan predivan paket pristupačan svakome", rekla je Rucnerova.

Osim ovih numera, popularna čelistkinja, koja je bila u braku sa muzičarem Vladom Kalemberom, navela je da "Vječne uspavanke" sadrže i modernu bajku o dječaku Zlatku, koju je napisala njemačka autorka Rosvita Moralić.

"Kao majka četvero djece i baka šestero unučadi ova sjajna umjetnica napisala je bajku koja se odlično nadopunjuje s mojom glazbom", istakla je Rucnerova.

Kako ove numere zvuče uživo imaće priliku sutra da čuje publika u Zagrebu, gdje će Rucnerova održati promociju svog albuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije