Muzika

Uz filmsku muziku uplovili u novu godinu

Uz filmsku muziku uplovili u novu godinu
Uz filmsku muziku uplovili u novu godinu

BANJALUKA - Muzika iz filmova "Šindlerova lista", "Miris žene", "Sjećaš li se Dolly Bell", obučena u ruho tambure, odjekivala je u subotu veče na tradicionalnom novogodišnjem gala koncertu banjalučkog Gradskog tamburaškog orkestra (GTO BL), koji je održan u Kulturnom centru Banski dvor.

Pod dirigentskom palicom Jelene Jovanić i sa naglaskom na filmsku muziku, banjalučki tamburaši uplovili su u novu godinu, a ispratili staru, koja je za ovaj orkestar i pored brojnih poteškoća bila uspješna i plodonosna.

Prema riječima Spomenka Guzijana, predsjednika GTO BL, nastojali su da obuhvate filmove koji su obilježili 20. i prvu deceniju 21. vijeka te su izabarali neke koji su karakteristični i zgodni da budu obrađeni u tamburaškom izvođenju.

"Ove godine smo naplaćivali ulaznice kako bismo pokrili svoje troškove, ali i određeni iznos novca uložili u školu tambure, koju organizuje GTO BL, i tako pružili šansu mladim ljudima, kojih je svake godine sve više, da nastave da usavršavaju svoje znanje u ovoj oblasti", istakao je Guzijan.

Cijena ulaznice od pet KM nije bila prepreka da koncertna dvorana Banskog dvora bude popunjena do posljednjeg mjesta, a tamburaši su se svojski potrudili da ovo veče svim prisutnima ostane u nezaboravnoj uspomeni.

Guzijan se osvrnuo i na proteklu godinu i istakao da su posebno ponosni na osvojeno prvo mjesto na festivalu "Bisernica Janike Balaža" u Novom Sadu, a ono što im ostaje u lijepom sjećanju svakako je nastup na festivalu na Siciliji, gdje su takođe ostavili jako dobar utisak.

"Kada je počela prošla godina, mi smo imali ambiciozne planove, ali smo se bojali da ih nećemo moći realizovati. Međutim, uz upornost i pomoć prijatelja, sponzora i saradnika većina toga je realizovano", naveo je on.

Otkrio je da ih ove godine očekuje dosta nastupa, a između ostalih i koncert na Festivalu "Sarajevska zima" te jedan, koji će za njih biti izazov, a to je nastup na Džez festivalu "Nišvil" u Nišu.

Prisutni su imali priliku da uživaju i u dobro poznatim temama iz filmova "Pink Panter", "Montevideo, vidimo se", ali i domaćih serija "Ranjeni orao" i "Miris kiše na Balkanu".

GTO BL tradicionalno više od 10 godina priređuje gala koncert uoči Nove godine po julijanskom kalendaru.

"Na taj način mi otvaramo našu koncertnu sezonu i nastojimo da svake godine za novogodišnji gala koncert obogatimo kulturnu ponudu, ne samo Banjaluke, već čitave Republike Srpske", napomenuo je Guzijan.

Da ovo ne bude obično veče, pobrinuli su se i sjajni plesači Plesnog kluba "Habanera", brojni gosti, među kojima i Aleksandra Radović, Saša Berendika, Marko Cvijić, Biljana Nedić, Velimir Blanić i Anica Zrilić, te mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo".

Višestruko nagrađivana solistkinja Aleksandra Radović istakla je da pet godina nastupa uz GTO BL i da će na obostrano zadovoljstvo tako nastaviti još mnogo godina. Ona je takođe dodala da se raduju nastupima u Nišu i Grčkoj, koji ih očekuje tokom ove godine i za koje se već sada vrijedno pripremaju. Još jedan koncert GTO BL trebalo je da bude održan sinoć u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije