Muzika

Vijek od rođenja Bili Holidej

Vijek od rođenja Bili Holidej
Vijek od rođenja Bili Holidej

NJUJORK - Američka muzička scena se sprema da svečano obilježi 100-godišnjicu od rođenja legendarne džez i bluz pjevačice Bili Holidej.

Crnoputa pjevačica anđeoskog glasa rođena je 7. aprila 1915. u Filadelfiji, a umrla 17. jula 1959. u Njujorku u 44. godini.

Kako prenosi AP, njujorški Apolo teatar, u kom je Lejdi Dej često nastupala, planira da priredi niz događaja u njenu čast, od kojih će najznačajniji biti recital koji će 10. aprila održati dvostruka dobitnica Gremi nagrade Kasandre Vilson.

Kasadra Vilson bi uskoro trebalo da objavi i album "Coming Forth the Day" na kom će se naći interpretacije 11 pjesama Bili Holidej.

Slavna pjevačica, prepoznatljiva po intimnom načinu interpretiranja pjesama, koja je napisala nekoliko numera koje su podigle džez standard na viš nivo, poput "God Bleš the Child", "Don't Explain", "Fine and Mellow" i "Lady Sings the Blues" i dala  lični pečat džez klasicima kao što su "Easy Living" i "Strange Fruit", dobiće u aprilu i svoje mjesto na Stazi slavnih Apolo teatra.

O životu Bili Holidej snimljen je 1972. film "Lejdi pjeva bluz" (Lady Sings the Blues), a 1994. je izdata knjiga "Poželjeti od mjeseca: Život i doba Bili Holidej" Donalda Klarka koja je 2013. objavljena i kod nas u izdanju "Utopije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije