Muzika

Vijek od rođenja Bili Holidej

Vijek od rođenja Bili Holidej
Vijek od rođenja Bili Holidej

Jedna od najuticajnijih pjevačica ne samo u džez već i u pop muzici, žena koju nazivaju kraljicom bluza, neprevaziđena Bili Holidej rođena je na današnji dan prije tačno 100 godina u Filadelfiji.

Ta američka džez pjevačica i tekstopisac, poznata i pod nadimkom Ledi Dej posebno je prepoznatljiva po ličnom i intimnom načinu interpretiranja pjesama.

Iako je napisala nevelik broj pjesama, nekoliko je upravo podiglo džez standard na viši nivo kao što su "God Bless the Child", "Don't Explain", "Fine and Mellow," i "Lady Sings the Blues". Danas ove pjesme predstavljaju istinske džez klasike.

Uz ove, Bili je snimala i obrade poznatih džez pjesama, a nerijetko je i u takvim pjesmama uspjevala da da lični pečat koji ih je danas učinio najprepoznatljivijim upravo u njenom izvođenju. U takve pjesme se ubrajaju "Easy Living" i "Strange Fruit".

Njen težak život, obilježen diskriminacijom, zavisnošću od droga i alkohola i burne ljubavne afere smatraju se nekom vrstom preteče rokenrol načina života. Snimila je film "New Orleans" i napisala autobiografiju„Ledi pjeva bluz“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije