Muzika

Vlado Podany: Banjalučki koncert posljednji u BiH

Vlado Podany: Banjalučki koncert posljednji u BiH
Vlado Podany: Banjalučki koncert posljednji u BiH

Znam da imam svoju publiku u Banjaluci i znam da ljudi tamo vole ono što ja radim i iz tog razloga mi je bilo prirodno da nikada u svom radu ne zaobiđem grad na Vrbasu, kaže Vlado Podany, poznati bh. kompozitor i pijanista, najavljujući koncert koji će 13. septembra održati na tvrđavi Kastel.

Ovaj muzičar je u intervjuu za "Nezavisne" otkrio da nakon banjalučkog koncerta neće više svirati u BiH, ali će u njegovim nastupima imati priliku da uživa publika u regionu i svijetu.

Koncert "Vlado Podany Orchestral Projecta" je poklon gradu, te će posjetioci u ovom muzičko-scenskom spektaklu moći da uživaju besplatno.

NN: Nakon tri godine ljubitelji Vaše muzike u Banjaluci će imati priliku da uživaju u cjelovečernjem koncertu, šta nas to očekuje na Kastelu?

PODANY: Volim Banjaluku i to je jedan od vodećih gradova bar kada je kultura u našoj državi u pitanju. S obzirom na to da su prva dva koncerta bila bazirana na mom prvom albumu, sa obradama numera, ovaj put dolazim sa autorskim albumom. Kompletan projekat se zove "2012" jer je to godina koja je sa nekim duhovnim promjenama bila jako zanimljiva i to mi je bila dovoljno dobra inspiracija da kompletan materijal sa albuma i sve ono što ćemo izvoditi na Kastelu nazovem tako. Kompletan koncert će biti autorska muzika.

NN: Navikli smo već da i scena izgleda sjajno, ali nikada ne dolazite sami?

PODANY: U svakom trenutku će na bini biti oko 30 muzičara. Tu će biti moj bend, Zbor "Pontanima" i banjalučki filharmoničari. Smatram da sam obuhvatio sve muzičke strukture u našoj zemlji koje vrijede i koje muziku dobro izvode. Ovaj put dovodim i KUD "Daire" iz Sarajeva, koje nije sa mnom bilo na prva dva koncerta. Imamo mnogo toga pokazati. Uradili smo isti koncert u Sarajevu u Narodnom pozorištu i ja sam ostao u obavezi da to poklonimo i Banjaluci. Koncert je poklon vašem gradu, zahvaljujući mom generalnom pokrovitelju kompaniji "Bosnalijek".

NN: Nakon koncerta u Sarajevu izjavili ste da više nećete nastupati u BiH, da li je koncert u Banjaluci onda i Vaš posljednji ovdje?

PODANY: Neko sam ko je veoma čvrst u svojim odlukama. Mislim da bi se moralo promijeniti dosta stvari da na izvjestan način imam dovoljno slobode da na miru radim ono što radim. Mislim da je to u ovom trenutku za neki dugi period nemoguće. Često se dešavalo da radim i pripremam nešto i onda počnem da osjećam neke pritiske kao da ja želim da učinim nekom nešto loše, da nekom skačem u džep kako bih oteo pare. Ja nisam takav lik i novac me ne gura u životu, potreban mi je samo kao investicija u projekte koje radim. Osim Sarajeva i Banjaluke trenutno ne vidim nikakav poriv da stvaram bilo šta u BiH bar za jedan duži period. To nije nikakav marketinški trik, bila je to teška odluka. Meni je muzika na prvom mjestu. Ja se njome ne bavim, već je živim i ne postoji ništa što me može poremetiti u tom smislu.

NN: To, naravno, ne znači da prestajete stvarati muziku?

PODANY: Meni BiH, Sarajevo i Banjaluka trebaju kao gradovi u kojima ja tražim pokretačku snagu za svoj rad. Taj duh ljudi, taj "okus i smrad" ovih gradova mi trebaju da bih se pokrenuo. Meni ništa ne znače savršeni uslovi u Njujorku. Treba mi i malo patnje i ovog našeg tegobnog života, jer da oplemenim sve što radim mogu samo tako. Idealni uslovi za rad su loši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije