Muzika

Vlado Podany: Priča o ljubavi osvojila publiku

Vlado Podany: Priča o ljubavi osvojila publiku
Vlado Podany: Priča o ljubavi osvojila publiku

Ljubitelji dobre muzike u subotu naveče imali su priliku da uživaju u sjajnom šouu koji je "Vlado Podany Orchestral Project" priredio u koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Ovaj jedinstveni scenski spektakl Vlade Podanyja, poznatog bh. kompozitora i pijaniste, poklon je banjalučkoj publici, koja je mu je i ovoga puta pružila veliku podršku na ovom izuzetno zahtjevnom projektu.

"Svaka kompozicija bila je kao priča za sebe, imali smo posebno osmišljen scenski nastup. To je priča o ljubavi, jer se kroz svaku numeru provlači ljubav", istakao je Podany.

"Vlado Podany Orchestral Project" je njegovo autorsko djelo, koje na jedinstven način koristi ritmove i plesni pokret naroda iz BiH, moderne muzičke pravce i klasične stilove.

"Kompletan projekat se zove '2012', jer je to godina koja je s nekim duhovnim promjenama bila veoma zanimljiva i to mi je bila dovoljno dobra inspiracija da kompletan materijal s albuma i sve ono što smo izvodili večeras nazovem tako", rekao je Podany.

Uz njega se, pored benda, na sceni našao i hor "Pontanima", banjalučki simfoničari, te Adelita Rizvanović i Ena Đapo, kao i KUD "Daire" iz Sarajeva, koji su s njim prvi put nastupili u Banjaluci.

Brojna publika uživala je u specifičnom repertoaru i zanimljivom aranžmanu ovog umjetnika.

Nakon što je Podany, zajedno sa simfonijskim orkestrom, u posebnom aranžmanu izveo nekoliko kompozicija, na sceni se pojavila Dragana Glumac, sopran Sarajevske opere.

Ona je, uz klavirsku i simfonijsku pratnju, izvela kompoziciju "Vjetar", što je prisutne posebno oduševilo.

Iako je muzičko-scenski spektakl ostavio snažan utisak, a reakcije prisutnih ispunile njegova očekivanja, Podany je ponovio da bi to, ipak, mogao biti i njegov posljednji nastup u BiH.

"Osim Sarajeva i Banjaluke, trenutno ne vidim nikakav poriv da stvaram bilo šta u BiH, bar za jedan duži period. To nije nikakav marketinški trik, bila je to teška odluka. Meni je muzika na prvom mjestu. Ja se njome ne bavim, već je živim i ne postoji ništa što me može poremetiti u tom smislu", istakao je i nedavno u interviju za "Nezavisne novine".

Koliko je publika bila sjajna, dovoljno govori i to da se muzičar vratio na bis, što inače ne radi.

"Meni je Banjaluka do sada pokazala koliko cijeni moj rad, strašno sam zahvalan vjernoj publici, oni znaju dobro da procijene ono što će im se svidjeti ili ne. Hvala vam za podršku koju ste mi dali večeras i na povjerenju koje ste mi ukazali. Nastavit ću svojim putem i vjerujem da ćemo se u budućnosti sretati. Ostajem vam dužan", poručio je na kraju koncerta Podany, koji je sa scene ispraćen gromoglasnim aplauzom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije