Muzika

Vrijeme ne briše uspomenu na Tošeta

Vrijeme ne briše uspomenu na Tošeta
Vrijeme ne briše uspomenu na Tošeta

Toše Proeski, makedonski pjevač anđeoskog glasa, koji je prije tačno sedam godina poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, i dalje živi u srcima članova porodice, prijatelja, ali i brojnih fanova i kolega, koji i danas aističu da je bio talenat koji se rijetko rađa.

U trenutku nesreće imao je samo 26 godina, a iza sebe toliko sjajnih pjesama, nastupa i humanih djela koliko većina njegovih kolega nije sakupila za mnogo duži životni vijek.

Vijest o njegovom stradanju duboko je potresla Makedoniju, ali i region i svijet.

Makedonska televizija je te kobne srijede prekinula emitovanje programa kako bi objavila vijest o njegovoj smrti. Parlament je prestao s radom, premijer i predsjednik su se uputili na glavnu ulicu i zapalili svijeće.

Strani mediji izvještavali su o "odlasku balkanskog Elvisa Prislija", 17. oktobar u Makedoniji je proglašen danom žalosti, dok su se vjerni obožavaoci širom regije od voljenog umjetnika opraštali na razne načine.

Na sahrani u Kruševu bilo je više hiljada njegovih sugrađana i stanovnika cijele Makedonije, pripadnika makedonskog državnog vrha, diplomatskog kora, gostiju zemalja regije, a pravoslavni obred vodili su poglavar Makedonske pravoslavne crkve Stefan i trojica vladika.

Nakon tog trenutka Toše Proeski ušao je u legendu, a njegova popularnost je još više rasla. Prvi koncert, njemu u čast, skoro godinu dana poslije njegove smrti, održan je 5. oktobra 2008. godine na prepunom skopskom stadionu.

Suze i horsko pjevanje pjesama bili su ono po čemu će biti zapamćen ovaj spektakl, na kojem su nastupili Nina Badrić, Toni Cetinski, Sandi Cenov, Goca Tržan, Aki Rahimovski, Alenka Gotar, Ruslana i mnogi drugi koji su se pojavili sa sopstvenim verzijama Tošetovih hitova u pratnji orkestra makedonske opere i baleta, kao i pripadnika bivše pjevačeve prateće grupe.

Iako je za njegove obožavaoce vrijeme stalo 2007. godine, Toše Proeski i dalje živi kroz svoju bogatu muzičku baštinu.

Svake godine fanovi u spomen na svog idola organizuju molitve, bdijenja i "hodočašća", što su činili i ovih dana.

U ponedjeljak ujutro sa stadiona NK Sloga iz Nove Gradiške još jednom je krenuo počasni maraton u spomen na Tošeta.

Sedmu godinu zaredom maratonci su trčali od grada u kojem je izgubio život do Kruševa u Makedoniji, gdje bi trebalo da stignu danas.

Njegova humanost, nesebičnost i briga o drugima i dalje podstiču akcije za koje se zalagao tokom života.

Tako je tim povodom početkom ovog mjeseca u Zagrebu organizovano dobrovoljno davanje krvi, s obzirom na to da je i Proeski bio dobrovoljni davalac.

U moru kvazipjevača koji su preplavili muzičko tržište oduvijek je bio poznat kao nevjerovatan talent i pravi profesionalac. Za sebe je često govorio kako postoji zbog publike, dok su mu kritike uvijek bile manje važne. Omiljen među kolegama i obožavan od strane hiljda fanova, Proeski je bio i ostaće jedan od najsvjetlijih trenutaka pop muzike na ovim prostorima.

Predstavljao je svoju zemlju na "Eurosongu" 2004. godine u Istanbulu, gdje je osvojio 14. mjesto s pjesmom "Life". Posljednji njegov album "Igre bez granica" objavljen je 1. avgusta 2007. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije