Pozornica

Aleksandra Spasojević: Scenu još izučavam

Aleksandra Spasojević: Scenu još izučavam
Aleksandra Spasojević: Scenu još izučavam

Volim glumu, a naročito volim da igram za djecu. To radim već više od decenije, ali scenu još izučavam i želim da napredujem, kaže za "Nezavisne" Aleksandra Spasojević, glumica i rediteljka.

Sa scene Dječijeg pozorišta RS lica najmlađih nasmijava i uveseljava punih 17 godina, a okušala se i u rediteljskim vodama. Upravo ovih dana na sceni Gradskog pozorišta "Jazavac" režira komad "Put po svetu na trotinetu" po tekstu Tode Nikoletića, namijenjen upravo djeci.

NN: Šta Vas je navelo da režirate baš ovaj komad po Nikoletićevom tekstu?

SPASOJEVIĆ: Nikoletićeva djela su bogata maštom, a to se uklapa i u stil i repertoar pozorišta "Jazavac". Važno je pokazati i djeci i roditeljima kako smo svi zaboravili da se igramo. Danas je djetetu najbolji drug mobilni telefon, tablet, računar... A mi smo zato krivi, a ne tehnika, koja je napredovala i omogućila nam brže i jednostavnije djelovanje i obavljanje poslova. Djeca ne znaju više ni nabrojati nekoliko društvenih igara, a da ne pričam o mašti i igri sa drugarima.

NN: Upravo tu je i poruka nove predstave?

SPASOJEVIĆ: Da. Igrajte se sa svojom djecom, družite se, razgovarajte i naučite ih pravim životnim vrijednostima.

NN: Ovo nije Vaš prvi rediteljski poduhvat?

SPASOJEVIĆ: U DP RS već šest godina vodim školu glume i radim sa djecom uzrasta od devet do 15 godina, tako da iza sebe već imam bar desetak predstava koje sam radila sa djecom i koje sam ujedno i režirala. I taj rad je okrunjen sa nekoliko nagrada. Između ostalog, donio mi je nagradu za režiju na Festivalu dječjeg stvaralaštva u Mrkonjić Gradu.

NN: Planirate li možda da se u potpunosti posvetite režiji?

SPASOJEVIĆ: Ja sam glumica, a svaki glumac na akademiji uči i da režira svoje vježbe ili ispite. Pitanje je samo koliko ćete nastaviti poslije da se razvijate u tom pravcu ili da li ćete možda dobiti i priliku. Zasad u obzir dolaze i gluma i režija.

NN: Kakvi su Vam planovi za naredni period? Koje predstave možemo očekivati pod Vašom rediteljskom palicom?

SPASOJEVIĆ: Sljedeća predstava koju radim biće sa učenicima škole glume u DP RS, a premijera je planirana u junu. Riječ je o komadu "Tri priče - tri svijeta".

NN: Godina je tek počela, kako je vidite?

SPASOJEVIĆ: DP RS se uveliko priprema za tekuću godinu. Sedmični repertoar već počinjemo da igramo krajem januara, a slijedi naš poznati februarski maraton koji traje desetak dana. Ostale planove ne smijem da otkrivam, ali uvijek se radujem novoj ulozi i novoj predstavi u svojoj kući, mislim - pozorištu u kojem radim. Jer kao što replika iz naše predstave "Čarobnjak iz Oza" kaže: "Najljepše je kod svoje kuće."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije