Pozornica

Andrićeva "Ćuprija" na sceni venecijanskog pozorišta

Andrićeva "Ćuprija" na sceni venecijanskog pozorišta
Andrićeva "Ćuprija" na sceni venecijanskog pozorišta

MILANO - Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica obnovio je danas u Milanu saradnju sa italijanskim pozorištem "La Fenice Verdiana", na čijem će repertoaru biti postavljena opera "Na Drini ćuprija".

Kusturica je nakon potpisivanja ugovora o saradnji izjavio da je time ostvaren njegov stari san da literatura nobelovca Ive Andrića bude ekranizovana.

"Realizacijom ovog projekta dobićemo jedno reprezentativno djelo koje govori o miru i solidarnosti i koje duboko zadire u osnovne elemente života i drame naših naroda", istakao je on.

Dodao je da će muzičko-scenski spektakl "Na Drini ćuprija" biti rađen u koprodukciji Andrićgrada i venecijanske opere.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izjavio je da je saradnja Andrićgrada sa venecijanskim pozorištem "La Fenice Verdiana" za postavljanje opere "Na Drini ćuprija" na program ove renomirane kulturne ustanove od velikog značaja, te da je RS pokazala sposobnost da se na ovako visokom nivou uključi u kulturne trendove savremene Evrope.

"Venecijansko pozorište 'La Fenice Verdiana' i Andrićgrad obnavljanjem ugovora uspostavili su saradnju u institucionalnom smislu, čime je potvrđeno opredjeljenje za zajednički rad na velikom projektu kao što je opera 'Na Drini ćuprija'", istakao je on.

Imajući u vidu logističke i organizacione pripreme, dodao je da će biti potrebno dosta vremena, rada i truda da bi bio realizovan jedan ovakav muzičko-scenski spektakl.

"Mi smo naše partnere uvjerili u sposobnost RS da obezbijedi logistiku i da se predstava, koju će režirati Emir Kusturica, istovremeno igra i u pozorištu u Veneciji i u pozorištu u Andrićgradu. To je, svakako, projekat koji će dati jednu sasvim novu poruku, novu dimenziju i jedno novo razumijevanje značaja Andrićgrada", napomenuo je on.

Ocijenio je da je za RS i njeno predstavljanje u Evropi i svijetu od kapitalne važnosti cjelokupni projekat Andrićgrada i ono što on već sada može da obezbijedi na internacionalnom planu.

"U Milanu svi spominju Republiku Srpsku i Andrićgrad i to su riječi koje su se ovdje udomaćile, što dovoljno govori koliko je Andrićgrad doprinio reputaciji same Republike Srpske", naglasio je Dodik.

Istakao je da Andrićgrad ima internacionalnu dimenziju i jedno veliko uvažavanje koje se moglo vidjeti na svakom koraku u Milanu.

"To je dokaz da je Andrićgrad projekat koji prevazilazi bilo kakve maliciozne i druge lokalne tvrdnje koje su se mogle čuti u prethodnom vremenu. Ako ljudi ovakvog kulturnog nivoa i institucionalnog značaja, koje smo sreli u Milanu, razumiju važnost Andrićgrada, gotovo je smiješan onaj ko se našao da osporava važnost jednog takvog projekta", dodao je on.

Premijera opere bila je planirana za ovu godinu, ali je pomjerena za 2016. godinu zbog Kusturičinih obaveza u vezi sa radom na filmu "Na mliječnom putu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije