Pozornica

Besjedom otvoreno 60. Sterijino pozorje

Besjedom otvoreno 60. Sterijino pozorje
Besjedom otvoreno 60. Sterijino pozorje

NOVI SAD – Jubilarno 60. Sterijino pozorje otvoreno je večeras u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu, bjesedom glumca Predraga Ejdusa i predstavom "Providenca" po tekstu Stevana Koprivice, u režiji Egona Savina i u izvođenju Centra za kulturu Tivat.

Obraćajući se publici u dvorani "Jovan Ðorđević", Ejdus je istakao svevremensku snagu pozorišne umjetnosti koja, "uprkos krizama, doživljava renesansu uvodeći nove estetike, teme, tehnologije, uvijek sa ciljem da tog usamljenog gledaoca zamisli, opusti, iznenadi i da u njemu izazove katarzu".

U ovoj eri "tiranije digitalnih medija, naša umetnost izgleda pomalo anahrona i prevaziđena", rekao je dvostruki dobitnik Sterijine nagrade i dodao da u ovom vremenu, kada je sve "pojednostavljeno i banalizovano, pozorište polako postaje umetnost bivšeg vremena", ali teatar ipak opstaje i razvija se kroz istoriju.

Ejdus je upozorio na to da živimo u vremenu ekonomske depresije i da su stoga u krizi mnoge oblasti ekonomskog i kulturnog života a, kako je naveo, "državne institucije kulture tavore u pogubljenim kritertijumima vrednosti”, pozorišta su nam postala "socijalne ustanove a umetnici doslovno ugrožena kategorija stanovništva".

’’U takvoj, obesmišljenoj atmosferi kulturne politike Sterijino pozorje, kao jedna od najznačajnijih i najrelevantnijih pozorišnih institucija, opstaje i dokazuje da kod nas ipak postoje talentovani i obrazovani stvaraoci", kazao je Ejdus.

U razgovoru sa novinarima uoči početka festival, on je istakao da je Sterijino pozorje, zajedno sa Bitefom, jedno od dva najznačajnija naša pozorišna festival i dodao da mu je velika čast i zadovoljstvo biti na Pozorju, bilo kao učesnik, gost ili gledalac.

"Ovde smo se kalili kao mladi glumci ili članovi festivalskog žirija", rekao je Ejdus podsjećajući na minula vremena kada je bilo veoma teško proći strogu selekciju i stići na taj festival.

Na jednom od najznačajnijih regionalnih pa i evropskih pozorišnih festivala, koji će trajati do 3. juna, publika će imati priliku da vidi ukupno 16 dramskih predstava, od kojih su devet u takmičarskoj konkurenciji i tri u međunarodnom programu "Krugovi", a po izboru selektorke Marine Milivojević -Mađarev.

O dobitnicima Sterijinih nagrada odlučivaće žiri u kojem su Branka Krilović (predsjednica), Olga Dimitrijević, Darko Lukić, Milivoje Mlađenović i Igor Bojović.

I ovo jubilarno Sterijino pozorje, kako već tradicija tog festivala nalaže, imaće bogat prateći program koji čine Pozorje mladih, izložbe, promocije i drugi sadržaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije