Pozornica

Božović: Nikad ne bih bio ministar kulture

Božović: Nikad ne bih bio ministar kulture
Božović: Nikad ne bih bio ministar kulture

Bard teatra i doajen srpskog glumišta Petar Božović jedan je od onih glumaca koji će na publiku sa lakoćom prenijeti bilo koji lik, a svaka priča u njegovom izvođenju izgleda potpuno autentično.

Na daskama koje život znače i pred filmskim kamerama je već decenijama, a nedavno je u Banjaluci izveo monodramu u kojoj govori stihove iz pjesama i poema Matije Bećkovića "Reče mi jedan čoek", "Kada budem još mlađi", "Ćeraćemo se još", "Đe reče Japan", "Ovo i ono"... te isječke dramskog teksta "Čegović" Dragana Uskokovića. U intervjuu za "Nezavisne" Božović je otkrio da u Banjaluku ponovo dolazi 2. maja, kada će u Kulturnom centru Banski dvor izvesti Njegoševu "Luču mikrokozmu".

"Postoji slabo interesovanje i za 'Gorski vijenac', ali ja sam rekao: Uradiću 'Luču mikrokozmu' - izaći ću nasred ulice i pričaću, baš me briga, pa ko će slušati, nek sluša. Pošto sarađujem sa Prvim beogradskim pevačkim društvom, oni su napravili to na 'Kolarcu' i ispalo je sjajno, stoga baš mi je drago što ćemo izvesti to u Banjaluci", rekao je Božović.

NN Da li je Matija Bećković, čiji ste najbolji interpretator, Njegoš našeg doba?

BOŽOVIĆ: Bože dragi, što pišu posle Njegoša, rekao je Matija u poemi "Reče mi jedan čoek", a da li je on Njegoš našeg doba, ja to ne znam. Dosta toga, ja mu kažem lično, prepisao je od mene. Ja čim nešto kažem, on odmah objavi, jer ja nisam tako brz kao on. On je uvek znatiželjan i njega jezik zanima. Matija je dragocen čovek. No kod nas je uvek tako - tek kad neko ode, onda vidiš tu prazninu, onda vidiš rupu u kulturi i jeziku. On je održao deseterac i mnoge forme, na kraju krajeva i interesovanje za Njegoša.

NN: Vaše mišljenje o banjalučkoj publici?

BOŽOVIĆ: Banjalučka publika je ozbiljna i željna, nije mi ovo prvi put, sa istim monodramom bio sam prije možda godinu dana, tako da imam utisak da bih mogao mesečno jedanput da gostujem.

NN: Da li ste zadovoljni saradnjom sa ansamblom NP RS?

BOŽOVIĆ: Teatar je svugde isti, u bilo kom gradu, bilo gde - kraljevsko pozorište, neko malo, ovo narodno, svuda je isto, mi smo ceh, bavimo se istim poslom, imamo iste zadatke, interese… Što se tiče podele za predstavu "Otac i sin", to je režirao vaš genije Nikola Pejaković, koji briljira u svemu čega se dohvati. Bio sam na njegovom koncertu u Beogradu, to odavno nismo videli. Ja ga zovem Džo Koker, a on se baš nešto ne otima, dopada mu se. Nadam se da će tako voditi i ovu predstavu i da će biti sve u redu. Imamo jednu lepu atmosferu, i to je isto jako bitno. Može se raditi, ne znam koji naslov da je u pitanju, ako nemate osećanje zajedništva, onda ništa od toga. Tako je u svakom timu, počevši od sporta do svega ostalog.

NN: Pejaković je skoro rekao da je Banjaluka kulturna crna rupa, šta Vi mislite?

BOŽOVIĆ: On ima više prava da bude ovde kritičar, ali rekao bih da je Banjaluka još i mila majka. Bio sam prije neko veče u Mrkonjić Gradu. Znate šta je paradoks tu, imati divnu publiku, a uslove za izvođače... stvarno me sramota da vam govorim. Tad pomislite šta je ovo, koji je ovo vek, tu postoji neko neshvatanje.

NN: Takvo je stanje i u Beogradu?

BOŽOVIĆ: Pogledajte samo naše izdvajanje za kulturu, to je katastrofa! Iz budžeta za kulturu dobijali smo 0,4 odsto, pa ovo, pa ono, pa se popelo na 0,6 procenata. Čudno je što niko od tih takozvanih opozicionara ne brine za kulturu, njih takođe interesuje samo vlast, ekonomska moć. U Beogradu propada "Kolarac", koji je pojam kulturnog mesta, deset godina ne rade narodni muzeji, a onda se slavi svetska noć muzeja i ta folirancija kod nas je uvek prisutna. Govorim o Srbiji i RS, a o ovima drugima neću, jer nemam međunarodne ingerencije. Pošto se osećam kao građanin RS i pošto je volim, ja mogu da govorim kao o nekom svom.

NN: Da ste ministar kulture, koji bi bio Vaš prvi potez?

BOŽOVIĆ: Prvo bih opismenio ljude, mi smo polupismen narod. Polupismeni se uhlebljuju u političke stranke i onda 'arče pare, to nisu odani članovi, duga je to priča - i tema koja bi bila zanimljiva za duži razgovor, ali prije svega nikad ne bih bio ministar kulture. Više bih volio da sam ministar policije i sve da ih pohapsim.

NN: Imate sjajnih uloga na tu temu?

BOŽOVIĆ: Da, ali mene su hapsili.

NN: Vaše mišljenje o mlađim generacijama?

BOŽOVIĆ: Pogledajte celi svet, gubi se identitet, jezik. Pogledajte jezik na televiziji - u bekstejdžu megastar. Šta je to nego globalizacija. Nije to samo kod nas. Onda mesto leskovačke pljeskavice big mek - na snazi je kokolizacija. Velike nacije i velike kulture takođe posrću, uzmimo Španiju za primer, koja je bila velesila, a sad posrće, Italiju takođe, grčka civilizacija i kultura, to sve pada pod ruku milosrdnog anđela što je i nas bombardovao. On te bombarduje i zove se "milosrdni anđeo". Pod izgovorom demokratije sve što je vredelo od industrije, poljoprivrede, zdrave hrane, sela, on jednog dana dođe i kupi ti za pet banki.

Operacija u Banjaluci

Glumac će ponovo morati na operaciju kuka, koju je zakazao u Banjaluci. On je prije nekoliko godina operisao kuk, koji ga je mučio zbog tjelesne težine, a godinu dana kasnije imao je hirurške intervencije na oba koljena. Naime, banjalučke doktore smatra najstručnijim i najviše im vjeruje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije