Pozornica

"Čarobnjak" probio led

"Čarobnjak" probio led
"Čarobnjak" probio led

Dugotrajan aplauz, gromoglasan i iskren, razlegao se salom Narodnog pozorišta RS pošto je ansambl Narodnog pozorišta iz Sombora u ponedjeljak veče s predstavom "Čarobnjak" uspješno otvorio takmičarski program 17. teatar festa "Petar Kočić" u Banjaluci.

Predstava o životu Tomasa Mana, koja je probila led u takmičarskom programu, urađena je po tekstu Fedora Šilija i u režiji Borisa Liješevića.

Komad napisan u slavu Tomasa Mana, pomiješan biografskim činjenicama i fikcijom, sproveo je banjalučku publiku kroz život svjetski priznatog pisca, dobitnika Nobelove nagrade, i prikazao dvije strane medalje iste ličnosti: ugled i lični uspjeh na jednoj, te ličnu nesreću na drugoj strani.

Bez mnogo dinamike, žustrine, lepršavosti, na pozornici gdje su scenografiju činili samo jedan kofer i kolica natovarena gomilom knjiga, Somborci su svih sat i po uspjeli da održe pažnju gledališta.

Ova predstava ne imitira stvarnost i stvarne događaje, već na neki drugi način priča priču, pozivajući se na gledaočevu spremnost da ne dobije sve "na tanjiru", već da zamišlja, shvata, dešifruje i time zapravo učestvuje u nastajanju predstave.

Maestralna gluma Svetozara Cvetkovića, koji tumači Getea, sjajna rola Saše Torlakovića u ulozi Mana, te ostatak somborske trupe koji je takođe bio na visini zadatka dali su pečat "Čarobnjaku".

Iako naizgled djeluje nemoguće, Tomasa Mana vidimo u svim fazama života, dječaka i mladićka ljubav, njegov odnos s izdavačem Semjuelom Fišerom, zavist brata pisca, Nobelova nagrada 1929. i gordost genija, Hitlerovo doba i egzil u Ameriku, kao i povratak.

Ali, ispod ove "radne" površine zbiva se prava privatna, cjeloživotna drama čovjeka koji je, duboko svjestan svoje veličine, na kraju svog puta neminovno stigao do pitanja smisla sopstvenog ponašanja. Uslovna preljuba sa lošim učinkom, nacistička ruka sina njegove neostvarene ljubavi, surovost prema djeci i korisnost supruge, tragedija djeteta, polna nesigurnost, razoreno prijateljstvo, alkoholizam - sve su to dramske teme ovog teksta.

"Zaista mi je veliko zadovoljstvo što smo posle nekoliko godina pauze opet na Teatru festu i jako nam je lepo ovde. Ova predstava je ispit sa treće godine dramaturgije Fedora Šilija, koji je nekoliko godina stajao u fioci, neka pozorišta su planirala da rade pa nisu, ali u svakom slučaju desio se momenat da se uradi sa Borisom i glumcima kod nas i izuzetno sam ponosna na to. Naše pozorište je uvek otvoreno za mlade umetnike", rekla je Biljana Keškenović, upravnica Narodnog pozorišta iz Sombora.

Utiske o predstavi podijelio je i glumac Saša Torlaković, kome je pripala uloga Tomasa Mana. On ističe da su tokom rada na predstavi glumci odlično sarađivali.

"Do svega smo došli kroz igru, maštu, domaštavanje. Jedni drugima smo gradili likove koristeći istorijske činjenice, ali samo do određene mere. Scenografiju smo izbegli, da bismo publici ovo predstavili kao čitanje romana", rekao je Torlaković.

Na prošlogodišnjem, 58. "Sterijinom pozorju" Liješević je dobio Sterijinu nagradu za režiju "Čarobnjaka", Šili Sterijinu nagradu za najbolji tekst savremene drame, a Torlaković za ulogu Tomasa Mana.

"Kad je svet imao brkove"  

U sklopu Teatar festa na sceni "Petar Kočić" Narodnog pozorišta RS u ponedjeljak je održana i promocija knjige "Kad je svet imao brkove" autorke Ane Radmilović.

Ana Radmilović, novinarka i književnica, predstavila je knjigu posvećenu svom ocu, slavnom glumcu Zoranu Radmiloviću.

"To su Anine priče o legendi, pozorišnoj, gradskoj, ali ipak nigde legende, samo jedan brkati tata", kazala je Radmilovićeva.

Podrška kompanije "M:tel"

Kompanija "M:tel" podržala je i ove godine tradicionalnu manifestaciju Narodnog pozorišta RS Teatar fest "Petar Kočić", kao i pozorišnu sezonu 2014/2015.

Iz ove kompanije saopšteno je da je na Teatar festu "M:tel" domaćin večeri kada na scenu izlaze velika glumačka imena iz Zvezdara teatra, sa predstavom po tekstu Dušana Kovačevića "Rođendan gospodina Nušića", a u režiji Nebojše Bradića.

Teatar fest je ove godine u znaku obilježavanja 150 godina od rođenja najvećeg srpskog komediografa Branislava Nušića, što govori i slogan festivala "Savremen, svevremen".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije