Pozornica

"Čarobnjak" prvi prošao kroz cilj

"Čarobnjak" prvi prošao kroz cilj
"Čarobnjak" prvi prošao kroz cilj

BANJALUKA - Predstava "Čarobnjak", Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića i u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora, najbolja je predstava Teatar festa "Petar Kočić" u Banjaluci.

Žiri festivala, koji su činili Selimir Radulović, predsjednik, Luka Kecman i Nemanja Ranković, članovi, odluku je donio jednoglasno, a navode da ovaj komad odlikuje izuzetan sklad kolektivne igre.

"Kao i vrhunsko glumačko umijeće, jasna i perfektna rediteljska poetika koja je u apsolutnom skladu sa scenografskim i kostimografskim rješenjima i koja ide u red predstava koje se imenuju kao totalni teatar", smatra žiri.

Priznanje za najbolji dramski tekst, "Kočićeva knjiga", pripalo je piscu Dušanu Kovačeviću za tekst "Rođendan gospodina Nušića", u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda.

"Dušan Kovačević je najvjerodostojniji je nastavljač Nušićeve dramaturgije. Posebnim dramskim snimkom njegovog 60. rođendana, ovjekovečio je pisca koji predstavlja evropski ključ srpske dramske književnosti", naveo je festivalski žiri u saopštenju.

Borisu Liješeviću pripalo je priznanje za najbolju režiju, za komad "Čarobnjak".

Stvorivši prazan prostor na sceni, ogolivši ga do kraja, reditelj otvara scenu za glumačku igru iz sna i jave, koju je vodio preciznim potezima i tako oživio čarobni svijet Tomasa Mana.  

Nagradu za najbolju mušku ulogu ravnopravno dijele Saša Torlaković i Dragan Petrović.

"Svojom igrom opravdali su odavno izrečenu sintagmu o Njegovom veličanstvu Glumcu, koji je to zato što svojom glumom uzvisuje ovaj poziv do božanskih visina pred kojom čovjek mora da ostane nijem", smatra žiri.

Petrović, koji u komadu "Rođendan gospodina Nušića" igra lik Spasoja, napominje da je Dušan Kovačević pisao taj lik za njega, kao i da su u zajedničkom dogovoru kreirali taj lik.

"Osećam i zadovoljstvo, jer su Tamara Dragičević i Petar Benčina, koji takođe igraju u ovoj predstavi, moji studenti, a šta imate lepše nego da se profesor i njegovi studenti nađu u zajedničkom zadatku na sceni i da igraju u jednom pozorišnom komadu", ocijenio je nagrađeni glumac.

Protagonistkinje predstave "Trpele", Paulina Manov, Danica Ristovski, Jadranka Selec, Milena Pavlović-Čučilović, Nataša Marković, Slađana Vlajović i Milica Zarić, ponijele su nagradu za najbolju žensku ulogu, za rolu žene u predstavi "Trpele", Beogradskog dramskog pozorišta.

Žiri je takođe odlučio da nagrade za scenografiju, kostimografiju ili muziku ne budu dodijeljene.

Tokom osam dana trajanja ovog pozorišnog festivala, koji se odvijao pod motom "Svevremeni savremeni", izvedeno je šest takmičarskih predstava. Teatar fest je počeo premijerom komada "Lutkina kuća (Nora)" Narodnog pozorišta RS u Banjaluci, a večeras je nakon uručenja priznanja na programu predstava "Prevaranti u suknji", Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

"Rođendan gospodina Nušića"

Posljednje takmičarske večeri pozorišnog festivala Teatar fest u NP RS u Banjaluci u subotu naveče izveden je komad "Rođendan gospodina Nušića", u režiji Nebojše Bradića i u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda.

Komad, za kojim je vladalo nevjerovatno interesovanje, ispunio je očekivanja prisutnih, a glumački ansambl, ispunjen poznatim imenima Branislavom Lečićem, Draganom Petrovićem, Tamarom Dragičević, Petrom Benčinom i Ivanom Zarićem, oživio je duh života i umjetničkog stvaralaštva jednog od naših najvećih komediografa.

U subotu je u okviru pratećeg programa festivala održana pretpromocija monografije "Adem Ćejvan", autora Slavka Podgorelca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije