Pozornica

Čehovljeve "Tri sestre" otvaraju sezonu

Čehovljeve "Tri sestre" otvaraju sezonu
Čehovljeve "Tri sestre" otvaraju sezonu

PRIJEDOR - Premijernim izvođenjem predstave "Tri sestre" Antona Čehova u režiji Marka Misirače Pozorište Prijedor će otvoriti 62. sezonu, najavio je večeras direktor ove kuće Zoran Baroš.

"Ažuriraćemo i rad na predstavi 'Prekidi', koju smo počeli pripremati proljetos, pa prekinuli prvo zbog poplava, a potom zbog povrede glumca. Krajem novembra ili početkom decembra planiramo da je premijerno odigramo", rekao je Baroš na konferenciji za novinare.

U predstavi "Tri sestre" igraju Boris Tomić, Jelena Seksen, Mirela Predojević, Sabina Halilović, Tatjana Binjaš, Darko Cvijetić, Srđan Kneginjić, Dean Batoz Siniša Vučićević, Radenko Bilbija, Rade Stupar i Zlata Kogelnik.

Režiser Marko Misirača je rekao da rad u Pozorištu Prijedor doživljava kao neku vrstu akademske nadgradnje, budući da je ovdje radio svoju diplomsku predstavu, a pretprošle sezone "Djelidbu" Skendera Kulenovića koja mu je otvorila neka nova vrata, živjela festivalski život i bila uspjeh ove kuće.

"Čehovljevom tekstu prethodio je autorski rad Darka Cvijetića 'Feničanke materijali', koji je pripremio teren i od čijih je glumica i potekla inicijativa da radimo ovu predstavu. Otkrivamo zajedno potpuno nove slojeve Čehova od čije se smrti ove godine navršava 110 godina", kazao je Misirača.

Glumac i dramaturg u ovoj predstavi Darko Cvijetić rekao je da u istoriji svake pozorišne kuće praznik kada se igra neki Čehovljev komad, te da je "praznik samo događanje Čehova na našem jeziku".

"Ja sam imao sreću da prije deset godina radim Čehovljevog 'Galeba', a sada smo napravili predstavu koja je brza, duhovita, gledljiva i začudna i koja će ostaviti puno prostora za debatu. Ovo tumačenje Čehova može da liči na radikalizam. Naše poigravanje Čehovom pokušaj je da se priča osavremeni", kaže Cvijetić.

Glumac i scenograf u ovoj predstavi Radenko Bilbija rekao je da rukopis minimalistički i da je palanački duh u nekoliko scenografskih momenata izražen.

Glumica Tatjana Binjaš, koja igra najmlađu sestru, zahvalila je za povjerenje i rekla da prvi put radi sa režiserom Markom Misiračom.

Pretpremijera je zakazana za subotu, 8. novembra u 20 časova, dok će se premijera igrati u nedjelju, 9. novembra, u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije