Pozornica

Cijena jedne nošnje 7.000 KM

Cijena jedne nošnje 7.000 KM
Cijena jedne nošnje 7.000 KM

BANJALUKA - Republika Srpska broji preko 200 kulturno-umjetničkih društava (KUD) i 3.000 članova, pretežno djece, no teška finansijska situacija je velika prepreka u ostvarivanju većih ciljeva i boljem obrazovanju djece u tradicionalnom smjeru.

Iako smo u dobu kada je ulicu i igru zamijenila tehnologija, veliki je broj onih koji još njeguju ljubav prema tradiciji, muzici, folkloru i  nošnjama. Rukovodioci većine KUD-ova bore se sa nedostatkom finansija počevši od prostora za igru, do sredstava za putovanja i kupovinu nošnje, no uprkos tome želja za očuvanjem tradicionalne igre i muzike prevazilazi sve prepreke.

Iz Saveza amaterskih kulturno-umjetničih društava Republike Srpske (SAKUD RS) su istakli kako zainteresovanost za ovu oblast narodnog stvaralaštva nije upitna.

Mladen Krsman, predsjednik SAKUD RS, ukazao je na vodeći problem koji se odnosi na uslove u kojima ta djeca i omladina  rade, kao i opremljenost pojedinih društava. Većina KUD-ova se finansira samostalno uz simboličnu pomoć lokalne zajednice. Samim tim je i članarina u većini ovih društava veoma pristupačna za roditelje i kreće se u rasponu od pet do 20 KM na mjesečnom nivou.

"Naravno da postoje i oni koji koriste djecu da bi kupili nošnju - parama roditelja i odveli ih na putovanje za koje uzimaju proviziju od turističkih agencija", dodaje Krsman.

Za ovu oblast ne postoji formalno obrazovanje pa često dolazi i do situacije da neadekvatne osobe obrazuju mlade.

"Ima mnogo pogrešnog rada, ali smatram da Ministarstvo može svojim aktima da uvede red u ovu oblast", završio je Krsman.

KUD "Sveti Sava" iz Banjaluke je za relativno kratak period uspio da okupi veliki broj djece u svom društvu, ali kao i svi, i oni imaju brojnih problema.

"Naše društvo broji 265 članova, od toga 190 maloljetnih i 75 punoljetnih", rekao je Damir Jovanić, sekretar Društva.

On dodaje da probe održavaju u holu škole "Sveti Sava", što svakako nije adekvatan prostor za rad, ali im glavni problem predstavljaju nošnje.

"Kada se uvježba neka koreografija, potrebno je nositi i odgovarajuću nošnju kako bismo tu koreografiju mogli izvesti na nastupu. Cijena jedne nošnje je oko 7.000 KM, što su jako velika sredstva za naš KUD, ali i pored toga možemo se pohvaliti da smo do sada sašili sedam kompleta nošnji", istakao je Jovanić. Roditelj Olja Dragojević ističe da joj je drago što njena kćerkica voli da ide na probe i da samim tim što ima fizičku aktivnost nauči i dosta toga o tradiciji kroz pjesmu i igru. Jedno od zadovoljnih društava je i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Prnjavora, čija folklorna sekcija broji oko 400 članova, većinom iz osnovnih škola.

"Naša djeca raspoređena su na sedam trenera, odnosno vođa grupa", istakli su u "Prosvjeti". Oni napominju da su zadovoljni odazivom djece i mladih te da je kod njih članarina 10 KM mjesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije