Pozornica

Cijena po osmijehu 30 evrocenti

Cijena po osmijehu 30 evrocenti
Cijena po osmijehu 30 evrocenti

BARSELONA - Pozorište Tetarneu u Barseloni uvelo je sistem za naplatu smijeha zahvaljujući prepoznavanju specifične facijalne mimike.

Špansko pozorište specijalizovano za improvizovane predstave uvelo je originalnu proceduru za naplatu smijeha gledaocima tokom komada, preneo je list Figaro.

Jedna od sala pozorišta Tatarneu iz Barselone opremljena je tabletima koji snimaju gledaoce tokom predstave. Svako glasno smijanje je zabilježeno zahvljujući kompjuterskom programu za prepoznavanje facijalne mimike.

Na kraju predstave gledaoci se pozvaju da verifikuju broj izbrojanih osmijeha zabilježenih na fotografijama a zatim se šalju na kasu. Cijena po zabilježenom osmijehu je 30 evrocenti.

U prosjeku gledaoci naplate po šest evra za smijeh tokom jedne predstave, a najviše 24 evra.

Ovaj sistem "platite koliko ste se smijali" započet je u aprilu za ograničen broj predstava ovog pozorišta u Barseloni da bi u julu i avgustu bio proširen na veći repertoar.

Novi koncept osmislila je agencija za komunikaciju "Siranos Mekkejn" iz Barselone, koja je snimila sport radi promocije ove ideje.

"Ideja nam je bila da naplatimo ljudimo upravo ono zbog čega su došli u pozorište, da se razonode", objasnio je Leandro Raposo, kreativni direktor agencije Mekejn za Evropu.

"Željeli smo da privučemo gledaoce novitetom, ali i drugačijim iskustvom. Sve u svemu, uspjeli smo da zaradimo od 3.000 do 4.000 evra po predstavi", tvrdi Raposo ne navodeći koliko je koštala oprema za "brojanje osmijeha".

Promoteri novog sistema naplate pozorišnih karata nadaju se da će i druga pozorišta van Španije poći ovim primjerom prije svega kako bi privukli što više publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije