Pozornica

Crvenkapa o pravim umjetničkim vrijednostima

Crvenkapa o pravim umjetničkim vrijednostima
Crvenkapa o pravim umjetničkim vrijednostima

Na sceni koncertne dvorane Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci u srijedu naveče našlo se 125 mališana pripremnih razreda Muzičke škole "Vlado Milošević" koji su izveli operu za djecu "Crvenkapa".

Pojavivši se u zanimljivim kostimima lovaca, vuka, drveta, Crvenkape izazvali su oduševljenje njihovih roditelja, rodbine i prijatelja za koje je koncertna dvorana to veče bila premala.

Nesvjesni da im je povjerena uloga malih profesionalnih glumaca u prvom momentu su svi slali poljubce i mahali publici prepoznajući među njima svoje roditelje, sestre, braću, bake i djedove.

Međutim, već na prve taktove klavira Sanje Čolić-Zelić, koja je bila i korepetitor na ovom projektu, lica mališana poprimila su ozbiljne obrise i izvođenje opere je počelo u punom sjaju.

Sa mališanima su "Crvenkapu" Petra Jovanovića radile Karolina Mihajlović, profesor solo pjevanja u Muzičkoj školi "Vlado Milošević", i Jelena Bašić, profesor solfeđa.

"Nismo željeli da mališani samo uče da sviraju jedan određeni instrument, već smo došli na ideju da djeci iz pripremnih razreda kroz igru, smijeh, glumu i pjevanje ukažemo na sve čari umjetnosti i u njima probudimo želju da nastave da pohađaju muzičku školu", rekla je Mihajlovićeva.

Pjesmi, plesu, ali i zanimljivim kostimima protagonista "Crvenkape" teško je bilo odoljeti. A, jedan od mališana koji se našao u ulozi lovca rekao je da probe nisu naporne i da je najviše uživao kada svi zajedno pjevaju.

Kako ne bi bilo ljutnje među njima, pobrinule su se koordinatorke ovog projekta i "Crvenkapu" osmislile tako da bude po nekoliko Crvenkapa, baka, vukova, lovaca.

"Petar Jovanović je to jako dobro osmislio, pa je naša 'Crvenkapa' neobična. Svi učestvuju kao hor i pjevaju na sceni. Da bi se svako od mališana našao u predstavi, njima je dozvoljeno da sami biraju uloge", pojasnila je Mihajlovićeva.

Ona tvrdi da konstatacija da "rad sa velikim ljudima zahtijeva više rada, a rad sa malim ljudima manje" nikako nije pravilo.

"Mala djeca zahtijevaju puno pažnje, posvećenosti i ove godine možda i jeste bio najteži oblik rada jer je velika grupa i trebalo je održati pažnju. Probe su trajale od sat i po do dva, a u tom vremenu smo i postavljali scene, osmišljavali kostime. Bilo je zaista zanimljivo, ali vjerujem i njima ponekad i naporno", rekla je ona.

Učenici pripremnih razreda Muzičke škole "Vlado Milošević" već sedmu godinu za kraj školske godine izvode "Crvenkapu", zahvaljujući čemu već u tom uzrastu uče o pravim umjetničkim vrijednostima.

Nastup koji su pripemali gotovo pola godine nije prošao nezapaženo, a brojni posjetioci i gromoglasan aplauz na kraju najbolji su dokaz da se sve to isplatilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije