Pozornica

"Dobri ujkica" izmamio osmijehe

"Dobri ujkica" izmamio osmijehe
"Dobri ujkica" izmamio osmijehe

BIJELJINA - Susretom starog kriminalca i mlade djevojke sa sela, lijepe i naivne Saše, ukomponovanim u predstavu "Dobri ujkica" Agencije "Scena" iz Beograda, u ponedjeljak veče je u Bijeljini otvoren 14. pozorišni festival "Dani komedije".

Proslavljeni dramski pisac Alan Ejkborn predstavio se londonskoj publici spomenutom dramom još 2003. godine, ali savremenost njene teme čini je zanimljivom i aktuelnom širom svijeta.

Režiju potpisuje Stefan Sablić, a igraju Jelisaveta - Seka Sablić, Nebojša Ljubišić, Marko Nikolić, Tamara Dragičević i Tanja Pjevac.

Protkana specifičnim humorom kakav se i očekuje od britanskog dramatičara, zaplet dobija obrt kojim se alegorijski prikazuje (ne)moral savremenog društva.

Glumica Tamara Dragičević navela je da je riječ o ozbiljnoj i poučnoj predstavi koja se igra četvrtu godinu, a prikazuje stranputicu savremene "sponzoruše" koja živi na račun "dobrog ujkice".

Slavna srpska glumica Seka Sablić ocijenila je da u današnje vrijeme to i nije stranputica, već "prirodni put mlade djevojke" i upozorila da su ljudi već navikli na nemoral i da se sasvim prirodno odnosimo prema njemu.

Ocjenjujući ulogu glume i pozorišta danas, Sablićeva je optimistično napomenula da pozorište traje i da će opstati i u ovom teškom vremenu.

"Pozorište se, ipak, drži svog nivoa, ide malo dole ka estradi, svi se pomalo i time bavimo, ali postoji veliki teatar i Beograd je još pun divnih predstava sa vrhunskim glumcima, režijama i sjajnim projektima", smatra Seka Sablić.

Prema riječima Ljiljane Erkić, direktora bijeljinskog Centra za kulturu, u kojem se festival i održava, karte za komad "Dobri ujkica" su bile rasprodate sedmicu unaprijed.

"Veliko interesovanje publike vlada za sve večeri 'Dana komedije'. Srećni smo da ovaj festival iz godine u godinu raste, kako po kvalitetu, tako i po interesovanju publike za isti", rekla je Erkićeva.

Sala Centra za kulturu prvo veče bila je popunjena do posljednjeg mjesta, a šarm i spontanost glumaca iz Beograda u potpunosti su zaokupili pažnju domaće publike.

Ove godine pozorišna publika će tokom pet večeri imati priliku da vidi predstave pozorišta iz Beograda i Banjaluke, kao i glumce domaćeg Teatra "Ubuntu".

Na "Danima komedije" sinoć je trebalo da bude izvedena predstava "Odumiranje međeda" Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke.

Prema tekstu Branka Ćopića, predstavu je režirao Aleksandar Pejaković, a igraju Ognjen Kopuz, Radenka Ševa, Nataša Perić, Svetlana Tanja Popović, Danilo Popržen, Aleksandar Stojković, Goran Jokić, Dobrica Agatonović, Neda Šegrt, Gordana Milinović, Bojan Kolopić, Vladimir Đorđević i Vladan Stojaković. Sve predstave se prikazuju u terminu od 20 časova. Cijena ulaznica za svaku predstavu je 10 KM, a komplet ulaznica za sve dane festivala je 40 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije