Pozornica

"Doktor Nušić" konstatovao sve bolesti društva

"Doktor Nušić" konstatovao sve bolesti društva
"Doktor Nušić" konstatovao sve bolesti društva

BANJALUKA - Branislav Nušić je mnogostruko ponižavan i proganjan pisac, koji je robijao zbog svojih političkih stavova, a bio je patriota.

Patriotizam, kako ga ja shvatam, rad je na popravljanju jednog naroda, a ne podilaženje jednom narodu, rekao je Kokan Mladenović, čija je predstava "Doktor Nušić" obilježila treći takmičarski dan 18. Teatar festa.

Riječ je o adaptaciji Nušićeve komedije "Dr" u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora i Kruševačkog pozorišta, koja pored centralne teme komada - kupovine diploma - beskompromisno prikazuje i sve ostale bolesti vremena i društva u kojem živimo.

"Mi smo probali da se ne izmotavamo i ne ponižavamo sebe i velikog pisca, da ne karikiramo Nušića nego da kažemo nešto na temu komada 'Dr', koji je sjajan, ali vezan za današnje vreme", riječi su reditelja Kokana Mladenovića, koji je, prezirući nušićevštinu, ovog velikog pisca spojio s ovovremenim stihovima Marka Šelića Marčela.

"Lažni obraz, lažni znalci, čak i lažni humanitarci", okruženje su Milorada Cvijovića - Nušićevog lažnog doktora folozofije, kojeg je maestralno odigrao glumac Branislav Trifunović.

"Mislim da smo postali sve lošiji prema sebi, prema zemlji u kojoj živimo, zbog stvari na koje se žmuri, na koje ne obraćamo pažnju. Što bi rekli u Crnoj Gori, 'napala nas mala snaga'! Mala snaga je zavladala i kad te ona napadne, ti ljudi su sve jači i jači jer je neukim narodom mnogo lakše manipulisati", kazao je Trifunović, naglasivši da je najgore što Nušić više uopšte nije komediograf već ozbiljan pisac, od kojeg na našu žalost ništa nismo za sto godina naučili.

"Naše mentalitetske devijacije su i dalje iste, a mi, van svake logike, kačimo te devijacije kao ordenje", kaže Kokan Mladenović.

Miloradovog oca Životu u ovoj predstavi, za razliku od Nušićevog vremena i vremena kasnijih televizijskih ekranizacija, kada je ovaj lik, uz to što je gramziv i pohlepan, prikazivan kao šeprtljav i glupav, glumac Saša Torkalović učinio je tajkunski opasnim.

"Bilo je teško poverovati šta je čovek napisao pre sto godina! Danas je sve obrnuto. Nezamislivo je da danas neko kupi diplomu ili slično. Samim tim, nije jednostavno naći modele iz današnjeg vremena da se čovek poistoveti s tim", kroz šalu je rekao Torkalović, otkrivši da je po njegovom mišljenju festival u Banjaluci sve bolji i da mu je bila posebna čast igrati za publiku ovog grada. Kao član Narodnog pozorišta u Somboru, on je naglasio da je imao sjajnu razmjenu energije s kolegama iz Kruševca i da je to najpozitivniji primjer prednosti koprodukcije.

"Ideje su se rađale iz dana u dan i nismo imali nijednu probu koja je propala", otkrio je Torkalović. O saradnji ova dva pozorišta oglasio se i direktor Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić.

"Pitanje je bilo kako napraviti koprodukciju između dva grada koji su udaljeni 380 kilometara, ali smo moja draga koleginica Biljana Keskerović i ja rekli da to možemo, uz pomoć Kokana Mladenovića i Branislava Trifunovića, koji je bio i naš i somborski član i uspeli smo u tome", rekao je Nedić.

"Imali smo prilike da igramo Nušića i ranije, ali ovo je jedna potpuno drugačija predstava od ostalih. Tako je i žena koju igram sastavljena od nekoliko Nušićevih žena. Imali smo inspiraciju i u ovim današnjim ženama koje su politički džet-set, koje se pojavljuju na javnim događajima i koje novcem kupuju sve što im treba", riječi su Biljane Keskenović glumice i direktorice pozorišta u Somboru, koja u predstavi igra Životinu suprugu Maru. Pored Mare, tu je i ujak Blagoje, kojeg igra Bojan Veljović.

Blagoje je lik koji je takođe spoj lokalnog potrčka i spletkaroša od prije sto godina i današnjeg "uglednog" čovjeka, koji učlanjenjem u stranku i preko noći završenim fakultetom stiže do visokih pozicija u društvu.

"Znanje, samo znanje, znanje, pa to je diskriminacija, to je fašizam pametnih, diploma je za svakoga", stihovi su iz predstave. Iako je bila poneka zamjerka da su songovi dugo trajali i malo usporili radnju, predstava s odlično uigranih 17 glumaca skoro dva sata je držala punu pažnju publike. 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije