Pozornica

Dragulj u kruni umjetnosti

Dragulj u kruni umjetnosti
Dragulj u kruni umjetnosti

SARAJEVO - Predstavom "Pakao na zemlji" rediteljice Konstance Makras u petak je u prepunom Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren 49. internacionalni teatarski festival MESS.

Publici se prije predstave putem video-poruke obratio Oskar Danon, ovogodišnji dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca za izuzetan doprinos teatarskoj umjetnosti, najvišeg festivalskog priznanja.

Danon je kazao da je počašćen da u 96. godini dobije ovo značajno priznanje i otvori MESS.

"Žao mi je što nisam mogao lično doći u Sarajevo da zahvalim i obratim se mladoj publici. Ovaj festival je značajan u svjetskim razmjerama. Svojim postojanjem on može da doprinese kod mladih ljudi da se oslobode uskosti nacionalnih ključeva i da u životu gledaju unaprijed sa optimizmom, jer je u njihovim rukama razvoj ljudskosti, razvoj ljubavi i onoga što je najljepše i najplemenitije u čovjeku, da se oslobode one mržnje koja danas, nažalost, vlada. Umjetnost sigurno u tom pogledu može da pomogne i ja mislim da je MESS dragulj u kruni umjetnosti Sarajeva", rekao je Danon, nakon čega je MESS proglasio svečano otvorenim.

Direktor festivala Dino Mustafić kazao je da je festival okupio mnogobrojne umjetnike koji brane čovjekovu slobodu.

Konstanca Makras, rediteljica, istakla je da je pokušala napraviti predstavu koja govori o problemima mladih ljudi, tinejdžera.

"Ovo je komad o njihovom suočavanju sa društvenim problemima, nedoumicama kada je u pitanju obrazovanje, seksualni odnosi, ali i posao. U Njemačkoj se petnaestogodišnjaci nalaze na životnoj prekretnici: pitaju se da li studirati ili raditi, jer već tada moraju da odluče", kaže Konstanca.

Dodala je da je u predstavi okupila plesače, profesionalce, ali i mlade ljude sa ulice. Radila je sa mladima koji rastu u emigrantskoj sredini u Berlinu i predstavom pokazala kako se adolescenti s imigrantskom pozadinom nose sa višeslojnošću svog problematičnog odrastanja.

Otvaranju MESS-a prisustvovali su i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i njemački ambasador u BiH Joakim Šmit.

U narednih 10 dana publika će moći vidjeti 26 predstava iz 69 zemalja, a Sarajevo će posjetiti reditelji iz većine evropskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije