Pozornica

Drugi Šekspir fest otvorila predstava "Perikle"

Drugi Šekspir fest otvorila predstava "Perikle"
Drugi Šekspir fest otvorila predstava "Perikle"

BEOGRAD - Uspješnom premijerom predstave "Perikle" u Čortanovcima je u četvrtak naveče počeo Drugi Šekspirov festival u Srbiji.

Festival nije imao zvanično otvaranje sa govorima, već je u prvom planu bio Šekspir i njegovo do sada u Srbiji neizvođeno djelo "Perikle", koje je režirao inicijator i direktor ove manifestacije Nikita Milivojević.

U festivalskoj produkciji na sceni na otvorenom, na obali Dunava, nastupio je razigrani ansambl Šabačkog pozorišta. Predvodio ga je, u ulozi šarmantnog naratora, mladi glumac Vladimir Milojević.

Uz mnogo duhovitih detalja i maštovitih rediteljskih i scenskih rješenja prikazane su avanture fiktivnog lika Perikla, jedna nevjerovatna odiseja koja podsjeća na bajku. Za potrebe festivala u dvorištu Vile Stanković, koje liči na srednjovekovni zamak, postavljene su solidne tribine sa oko 300 mjesta i sva su bila popunjena.

U gledalištu su bili i predstavnici Glob teatra iz Londona, koji je prošle godine sa svojim "Hamletom" otvorio prvi Šekspirov fest u Čortanovcima. Festival traje do 30. juna, a narednih večeri Bjelorusko slobodno pozorište iz Minska izvešće "Kralja Lira" u režiji Vladimira Ščerbanja, pozorišna grupa "Katatonija" iz Teherana gostovaće sa "Magbetom" u režiji Hosejna Nošira, dok će Narodno pozorište Bitolj doći sa "Otelom".

Prateći program obuhvata radionicu o šekspirijanskom pozorištu koju vodi profesor Milan Dragićević (SAD) i ciklus filmova koje je po Šekspiru režirao slavni Orson Vels, uz predavanje upravnika Arhiva kinoteke Aleksandra Erdeljanovića.

Kuriozitet će biti jedna tinejdžerska predstava, jer su učenici Gimnazije "Isidora Sekulić" iz Novog Sada spremili Šekspirovu komediju "Kako vam drago" i to na engleskom jeziku. Pokrovitelji festivala su Autonomna pokrajina Vojvodina - Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i UNIQA osiguranje u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije