Pozornica

"Dukatfest za humanost"

"Dukatfest za humanost"
"Dukatfest za humanost"

Pod motom "Dukatfest za humanost" i ove godine će u periodu od 14. do 18. juna u Banjaluci, ali i u još nekoliko gradova RS u okviru festivala "Dukatfest" nastupiti folklorni ansambli iz Argentine, Austrije, Italije, Hrvatske, Srbije i BiH.

Organizator 7. internacionalnog festivala, zajedno sa stranim ansamblima u Banjaluci, Modriči, Prnjavoru i Gradišci, ima jedan cilj, a to je da pomogne najugroženijim porodicama s poplavljenih područja u RS.

Natalija Trivić, direktor festivala, rekla je da će ovogodišnja manifestacija, koja se održava pod motom "Dukatfest za humanost", biti revijalnog i humanitarnog, a ne takmičarskog karaktera.

"Centralno festivalsko veče biće organizovano na tvrđavi Kastel 16. juna. Ulaz će biti naplaćivan pet KM, a sav prihod od ulaznica namijenjen je porodicama u poplavama stradalim područjima", istakla je Trivićeva.

Jovana Simić, direktor programa festivala, otkrila je da je čak bilo upitno da li će sedmi "Dukatfest" biti održan, no na sreću okrenut je na humanitarnu stranu, koja, prema njenim riječima, nije samo od strane organizatora, već i od učesnika.

"Dakle, program se neće odvijati samo u Banjaluci, već će ansambli nastupiti i u Gradišci, Modriči i Prnjavoru. Posjetioci će moći da uživaju i u izložbi fotografija sa dosadašnjih manifestacija, kao i defileu ansambala kroz centar Banjaluke. Takođe, program čini i prodajna izložba suvenira zemalja učesnica", pojasnila je Simićeva.

"Dukatfest" je jedan od najznačajnijih festivala u BiH, koji svake godine predstavlja tradiciju i folklor iz nekoliko država svijeta, te kroz nekoliko dana uz šarenilo nošnji i bogatsvo festivalskih sadržaja uveseljava posjetioce festivala.

Sigurno je da će se ove godine predstaviti ansambli "Arbeschere" iz Italije, "Santiago del estero" iz Argentine, "Hengberg" iz Austrije, Kulturno-umjetničko društvo "Veselin Masleša" iz BiH, te "Duo Belegzija" iz Makedonije.

Stanovnicima gradova u kojima se održava "Dukatfest" ovo je dobra prilika, da pored kupovine suvenire, uživanja u šarenilu i lepršavosti običaja, nošnji i tradicije, upoznaju nove ljude i nauče mnogo toga o njihovoj kulturi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije