Pozornica

Euforija zbog "Urnebesne tragedije"

Euforija zbog "Urnebesne tragedije"
Euforija zbog "Urnebesne tragedije"

BANJALUKA - "Urnebesna tragedija", komad akademika Dušana Kovačevića, u režiji Milice Kralj i izvedbi glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS), u ovoj kući biće premijerno izveden večeras u 20 časova.

"Komad je veoma interesantan i kao što žanrovska odrednica kaže - to je urnebesna tragedija. Donekle vam bude smešno i vi se cerekate dok vas to na kraju, što je tragično, ne udari u glavu kao jedan strašan šamar od koga teško možete da dođete sebi neko vreme posle gledanja ove predstave", rekla je Milica Kralj, koja već devet godina uspješno sarađuje sa NP RS.

Aleksandar Stojković Piksi, umjetnički direktor NP RS, koji će igrati lik Milana u ovoj predstavi, rekao je da se pozorište ove sezone repertoarski odlučilo za komade domaćih, značajnih pisaca, koji ukazuju na probleme porodice i društva. Glumica Slađana Zrnić tumačiće lik Ruže, Milanove supruge. Ona smatra da je Dušan Kovačević, s obzirom na to u kakvoj je situaciji njegova zemlja bila 1991. kada je napisan, ovaj komad napisao veoma euforično i da je ta euforija kroz probe prenesena na glumce.

"Pored svega, ono što je najinteresantnije je da se pri radu na ovoj predstavi zapitaš, jer se njen dio odvija i na psihijatrijskoj klinici, šta je uopšte u društvu u kojem živimo ludo, a šta normalno", rekla je Vedrana Mačković, koja će igrati lik Rajne. Ona nije krila uzbuđenje i emocije da je u ime svoje ljubavi prema poslu kojim se bavi pustila čak i pokoju suzu na konferenciji za novinare. Snežana Štikić, koja će igrati ulogu Julke, naglasila je da su jednostavno svi pod emocijom jer su toliko dobro sarađivali tokom proba da im je žao što su iste gotove.

"Milica Kralj je jedna od generacije mlađih reditelja nekog novog talasa koji čitaju tekstove na svoj način. Ja ću nastojati da dođem ako me zdravstveni razlozi ne spreče i da vidim šta je to nju zainteresovalo da radi baš taj komad", rekao je pisac ovog komada Dušan Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije