Pozornica

"Evrop­ska noć tea­tra" u osam gra­do­va BiH

"Evrop­ska noć tea­tra" u osam gra­do­va BiH
"Evrop­ska noć tea­tra" u osam gra­do­va BiH

BA­NJA­LU­KA - U okvi­ru ma­ni­fes­ta­ci­je "Evrop­ska noć tea­tra" u osam gra­do­va BiH pu­bli­ka će su­tra mo­ći da uži­va u ra­zno­vrsnim sa­drža­ji­ma po­zo­ri­šne umje­tnos­ti.

U Ba­nja­lu­ci, Mos­ta­ru, Ko­nji­cu, Pri­je­do­ru, Sa­ra­je­vu, Tu­zli, Tra­vni­ku i Ze­ni­ci bi­će izve­de­ne broj­ne pred­sta­ve, te pri­re­đe­ne do­ku­men­tar­ne i tea­tro­lo­ške izlo­žbe i pro­mo­ci­je os­ta­lih obli­ka te­atar­skih sa­drža­ja.

San­dra Ika­no­vić iz Bo­san­skog na­ro­dnog po­zo­ri­šta (BNP) Ze­ni­ca, ko­je je ko­or­di­na­tor ma­ni­fes­ta­ci­je, is­ta­kla je da "Noć tea­tra" ima me­đu­na­ro­dni ka­ra­kter  i oku­plja te­atar­ske umje­tni­ke i pu­bli­ku u ci­lju pro­mo­ci­je te­atar­ske izve­dbe­ne umje­tnos­ti, os­tav­lja­ju­ći pu­bli­ci pri­li­ku da upo­zna po­zo­ri­šte iz je­dne dru­ge vi­zu­re ta­ko što ima mo­gu­ćnost da vi­di sve nes­cen­ske pros­to­re po­zo­ri­šta, a ne sa­mo po­zor­ni­cu gdje se izvo­di pred­sta­va.

Iz BNP-a na­vo­de da se ove go­di­ne or­ijen­ti­šu ka mla­đoj i naj­mla­đoj pu­bli­ci.

Ta­ko će "Crven­ka­pa na zrnu gra­ška" u re­ži­ji Mi­ro­lju­ba Mi­ja­to­vi­ća bi­ti izve­de­na na nji­ho­voj ma­loj sce­ni "Žar­ko Mi­ja­to­vić", kao i ko­mad "Poz­dra­vi ne­kog", u po­tpi­su is­tog re­ži­se­ra.

De­jan An­drić, u ime "Ne­vid tea­tra" iz Ba­nja­lu­ke, izja­vio je da će se ova po­zo­ri­šna ku­ća pred­sta­vi­ti ko­ma­dom "Slu­ča­je­vi" u re­ži­ji Ale­ksan­dra Ili­ća.

"To je, u s­tva­ri, je­dan ka­ba­re ap­sur­da ko­ji pri­ka­zu­je sa­ti­ri­čan dram­ski sklop sas­tav­ljen od ni­za za­se­bnih i na­dre­al­nih krat­kih pri­ča u ko­ji­ma se ljud­ski ži­vo­ti po­jav­lju­ju kao neo­bjaš­nji­vi i ne­pre­dvi­di­vi. Ko­mi­ka pro­izla­zi iz apsur­dnih si­tu­aci­ja i za­bu­na", re­kao je An­drić.

Ba­nja­lu­ča­ni će ovu pred­sta­vu po­gle­da­ti na sce­ni "Pe­tar Ko­čić" Na­ro­dnog po­zo­ri­šta RS (NP RS).

Na ve­li­koj sce­ni NP RS glu­mački an­sam­bl ove ku­će izvešće pred­sta­vu "Mri­ješćenje ša­ra­na" auto­ra Ale­ksan­dra Po­po­vića, u režiji Ego­na Sa­vi­na.

Ale­ksan­dar Pe­ja­ko­vić, u ime Ba­nja­lu­čkog stu­den­tskog po­zo­ri­šta, re­kao je da ove go­di­ne izvo­de pred­sta­vu "Ba­be", autor­ski pro­je­kat Igo­ra Te­ši­ća, ko­ji kao fil­mski re­ži­ser prvi put tre­ba da se sna­đe u po­zo­ri­šnoj re­ži­ji.

"Po­vo­dom 150 go­di­na od ro­đe­nja Bra­ni­sla­va Nu­ši­ća, ka­da će ovo­ga pis­ca po­ku­ša­ti pri­ka­za­ti iz je­dnog ne­ko­mi­čnog ugla, pred­sta­va 'Ba­be' bi­će odi­gra­na u 20 ča­so­va u Do­mu omla­di­ne u Ba­nja­lu­ci", do­dao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije