Pozornica

Fokus na kreativcima

Fokus na kreativcima
Fokus na kreativcima

Pod motom "Doživite tradiciju svijeta" ovogodišnji međunarodni festival folklora "Dukatfest" održava se od 20. do 24. juna, a učešće će uzeti ansambli iz Egipta, Moldavije, Italije, Indije, Kipra, Srbije, Rusije i BiH.

Tradiciju i folklor svojih zemalja ovi ansambli će predstaviti u Banjaluci, Gradišci, Prnjavoru i Modriči.

Natalija Trivić, direktor ovog festivala, istakla je da od ove godine "Dukatfest" predstavlja i projekat "Dukatfest - novi folklor", u okviru kojeg će  biti održane radionice "Tradicionalno u novom" u Banjaluci i Bihaću.

"Radionice će se bazirati na izradu suvenira, tradicionalnih motiva u savremenoj primjeni. Cilj je da edukujemo kreativce, da ih animiramo da se uključe u naše radionice, koje će biti zastupljene u tri vrste tehnika te da spoznaju upravo različite načine izrade suvenira", istakla je Trivićeva.

Pojasnila je da učešćem u radionicama, za koje mogu da se prijave do 23. aprila, kandidati stiču mogućnost da se prijave i za snimanje kratkih promo-filmova o njihovom vlastitom, kreativnom radu.

"Na taj način želimo da najinteresantnije od njih nagradimo na centralnoj festivalskoj večeri prikazivanjem filma, ali i distribuisanjem u zemlje odakle nam dolaze učesnici", navela je Trivićeva.

U okviru festivalskog programa u junu biće organizovan i okrugli sto na temu "Samozapošljavanje žena kroz kreativne industrije", gdje će fokus biti i na brendiranju rukotvorina sa tradicionalnim motivima u savremenoj primjeni.

Jovana Simić, direktor programa "Dukatfesta", najavila je da će i ove godine, kao i prethodnih, biti otvorena izložba, održano tematsko veče na Trgu Krajine u Banjaluci, ali da će se učesnici predstaviti u drugim gradovima RS. Kroz navedene radionice i okrugli sto, "Dukatfest" je ove godine podržan od strane UN-a, a sve u okviru projekta "Dijalog za budućnost" koji provode agencije Ujedinjenih nacija. 

 

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije