Pozornica

Folkloraši igrali srcem

Folkloraši igrali srcem
Folkloraši igrali srcem

TREBINJE - Pobjednikom 2. međunarodne smotre folklora, koja je za vikend održana u Trebinju, jednoglasnom odlukom stručnog žirija proglašeno je Kulturno-umjetničko društvo "Polet" iz Kladova, za izvođenje koreografije "Dubočka kraljica".

Kladovčanima je kao pobjednicima pripala zlatna statua "Jovan Dučić", dok su nosioci srebrnog "Dučića" bili članovi KUD-a "Veselin Masleša" iz Banjaluke za "Glamočko nijemo kolo", a bronza je pripala trebinjskom KUD-u "Alat Swisslion" za koreografiju "Igre iz Makedonije".

Miroslav Marković, umjetnički rukovodilac "Poleta", kaže da su, i pored starosne razlike igrača od 10 do 15 godina, uspjeli dobro odigrati ovu zahtjevnu koreografiju, ali da samo Društvo baštini njegovanje srpskih narodnih igara još od 1948. godine, kada je formirano.

"Iako nismo očekivali da budemo najbolji, jer nismo imali ni orkestar uživo, sugerisali smo igračima da na scenu iznesu srce i da srcem igraju, pa su publika i žiri to valjda i osetili", kaže Marković, dodajući da će, osim zlatnog "Dučića", Kladovčani iz Trebinja ponijeti nešto još vrednije - gostoprimstvo domaćina.

Raznolikost igara, narodne pjesmei autentične nošnje na smotri je pokazalo oko 750 izvođača iz 25 folklornih društava BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, od najmlađeg sastava Ansambla nacionalnih igara "Jovan Dučić" iz Trebinja, koji je bio i organizator, do veterana i KUD-a "Veselin Masleša" iz Banjaluke.

I dok su oni stariji Krajišnici i na bini dokazali da ih, kako kažu, poletne noge i razdragano srce još nisu izdali, Trebinjci su tek na kraju druge večeri, koja je i bila takmičarska, pokazali pravo oduševljenje što su uspjeli ugostiti do sada najveći broj igrača koji je posjetio njihov grad.

"Iako smo počeli s radom tek prije 14 mjeseci, većina nas ima bogato igračko iskustvo, veliki broj nastupa i nagrada sa različitih takmičenja, tako da smo i sami odlučili da pokrenemo ovu smotru i da od ove godine ona bude takmičarskog karaktera jer, ako u našoj lijepoj Banjaluci može da bude 'Dukat fest', neka na drugom kraju Republike Srpske bude 'Dučić fest'", kazao je Nebojša Ratković, rukovodilac ANI "Jovan Dučić".

Organizatori ističu da su ponosni što su postigli osnovni cilj: okupiti što više društava i izvođača koji njeguju i od zaborava čuvaju tradiciju i običaje cijelog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije