Pozornica

Glumačko stvaralaštvo u prvom planu

Glumačko stvaralaštvo u prvom planu
Glumačko stvaralaštvo u prvom planu

KONJIC - Centar za kulturu Narodnog univerziteta u Konjicu organizuje 2. festival glumca Bosne i Hercegovine.

U pretprogramu je večeras izvedena predstava "Još jedno pismo preko Crvenog krsta" autorki Sanele Krsmanović i Elme Selman, nastala u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra i Internacionalnog teatarskog festivala MESS, dok je svečano otvaranje festivala predviđeno za sutra naveče izvođenjem predstave Pozorišta mladih iz Sarajeva "Skapino", u režiji Kaće Dorić (na fotografiji).

"Festival je i ove godine revijalnog karaktera i nastojali smo da, tokom njegovog trajanja, obezbijedimo i nekoliko pratećih programa", istakao je Benjamin Mušinović, koordinator projekta.

On je dodao da će na festivalu biti 13 predstava iz BiH i jedna iz Zagreba.

"Glumac je početak i zametak teatarskog čina, tijelo i duša piščeva djela, i zato mu, kako bismo potaknuli glumačko stvaralaštvo, posvećujemo ovaj festival", naveo je Mušinović.

Naveo je i da ovakav projekat postoji u regiji, te da su oni, istražujući festivalsku ponudu u BiH, došli na ideju da bi upravu ovaj festival mogao biti najbolji motiv da ostvare kontakte s teatarskim stvaraocima, razmijene iskustva i u konačnici publici i svim gostima ponude kvalitetne i najbolje pozorišne produkcije.

Vesna Begtašević, novinar i član direkcije festivala, istakla je da bi bi reditelj izabrao dobar dramski tekst i zamislio izvanredan rediteljski okvir, kada ne bi imao glumački ansambl koji će stvoriti put do umjetnosti.

"Bljesak glumačkog talenta stvara iluziju, stvara predstavu i omogućava publici da osjeti plemenitost umjetnosti", navodi Begtašević. Drugi festival glumca Bosne i Hercegovine trajaće do 11. juna 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije