Pozornica

Godo dočekao glavnu nagradu

Godo dočekao glavnu nagradu
Godo dočekao glavnu nagradu

Predstava "Čekajući Godoa" u izvođenju šestočlanog ansambla Teatra "Total" iz Visokog, kojom je prikazana surova stvarnost BiH, ovogodišnji je pobjednik 57. "Festivala festivala" u Trebinju, čije su se zavjese nakon sedam festivalskih dana spustile u nedjelju naveče.

Osim za najbolju predstavu, Visočani su najveće festivalsko priznanje "Zlatnu masku" osvojili i za glavnu mušku ulogu na ovom festivalu - i to Faik Salihbegović za ulogu Vladimira. "Zlatna maska" za glavnu žensku ulogu dodijeljena je Cvijeti Jovanović-Mučalici za ulogu Feme u "Pokondirenoj tikvi", koju je izvelo Pozorište "Stevan Sremac" iz Crvenke.

Predstavu iz Crvenke je, međutim, žiri publike ocijenio najboljom, dok je stručni žiri njihovom glumcu Vinku Stuparu dodijelio "Zlatnu masku" za epizodnu mušku ulogu, a nagrada za epizodnu žensku ulogu pripala je mladoj Trebinjki Milici Glogovac za ulogu služavke u predstavi "Boing, boing" Gradskog pozorišta Trebinje.

Tri "Zlatne maske" dodijeljene su i Radoju Čupiću iz Crvenke za kostime, scensku muziku i režiju, dok je Jesenko Muzaferija istu nagradu osvojio za scenografiju visočkog "Godoa".

Zanimljivo je, i na zaprepaštenje trebinjske publike, da pobjednik Srbijanskog festivala dramskih amatera iz Kule, Kamerna scena "Miroslav Antić" iz Sente, i pored odlične izvedbe Nušićeve "Ožalošćene porodice", nije osvojila nijednu "Zlatnu masku", već samo nekoliko diploma.

Pozorište sa najmanje nagrada ove je godine Bjelopoljsko, kome je dodijeljena samo jedna diploma.

Jesenko Muzaferija, koji potpisuje režiju i scenografiju najbolje predstave, istakao je da su njegove lične emocije velika čast i obaveza jer je "Festival festivala" vrh pozorišnog amaterizma.

"Ovo nije prva 'Zlatna maska' ni Salihbegovićeva, ni moja, ni Totalova, jer mi već imamo sve vrste tih nagrada iz Trebinja, u koje smo godinama dolazili, ali i postojimo već pune četiri decenije", dodaje Muzaferija.

Cvijeta Jovanović-Mučalica takođe kaže da je njihov ansambl počastvovan "Zlatnim maskama" iz Trebinja za najbolji kostim, muziku, režiju, glavnu žensku ulogu, mušku epizodnu ulogu i nagradu publike za najbolju predstavu.

I dok ona ne krije da je, pored "Zlatne maske" koju je osvojila za glavnu žensku ulogu, očekivala i onu od stručnog žirija za najbolju predstavu, njen kolega Vinko Stupar je ostao zatečen svojom nagradom, iako se do sada u više navrata dokazao kao izvanredni glumac amater, osvajajući u Trebinju "Zlatne maske" i diplome.

Festival koji je počeo prošlog ponedjeljka monodramom Slobodana Ćustića "O glumatanju", u takmičarskom se dijelu nastavio ostvarenjima "Praznina" Bjelopoljskog pozorišta, "Pokondirena tikva" Pozorišta "Stevan Sremac" iz Crvenke, "Čekajući Godoa" Teatra "Total" iz Visokog, "Boing, boing" Gradskog pozorišta Trebinje i "Ožalošćena porodica" Kamerne scene "Miroslav Antić" iz Sente. I u pratećem dijelu programa izveden je niz predstava i performansa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije