Pozornica

"Hamlet" u Sarajevu

"Hamlet" u Sarajevu
"Hamlet" u Sarajevu

Jedna od najpoznatijih svjetskih drama "Hamlet" u izvođenju glumaca čuvenog londonskog teatra "Shakespeare Globe" odigrana je u nedjelju u popodnevnom i večernjem terminu u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Režiju za kultnog "Hamleta" potpisuje Dominik Dromgul, umjetnički direktor ove pozorišne kuće iz Londona.

Do posjete ove značajne teatarske trupe došlo je zahvaljujući saradnji British Councila u BiH, Internacionalnog teatarskog festivala MESS i Narodnog pozorišta, a njihovim dolaskom BiH je postala 19. država koju je trupa dosad posjetila.

Povodom 450 godina od rođenja Vilijama Šekspira trupa ima za cilj, u sklopu dvogodišnje turneje, da ovu vjerojatno i najpoznatiju svjetsku dramu odigra u svim državama na svijetu.

Karte za ovaj komad bile su rasprodate nedugo nakon što je objavljeno da će čuveni "Globe" gostovati u BiH, a zahvaljujući organizovanom prevozu mladi iz Žepča takođe su imali priliku da pogledaju jedan od najpopularnijih Šekspirovih komada.

Ovo je bila prava prilika da istinski ljubitelji dobrih pozorišnih komada uživaju u najdužem Šekspirovom komadu, a ovacijama i aplauzima nagrađene su brojne scene. Zaplet, koji sadrži elemente tragedije, osvete, bratoubistva, ubistva, introspekcije i natprirodnog uplitanja, iznio je i pozorišnu igru vrsnih glumaca u prvi plan.

Amila Lagumdžija, program menadžerica British Councila u BiH, istakla je da se ovom posjetom želi približiti Šekspir što većem broju ljudi.

Čuveni teatar iz Londona izveo predstavu "Hamlet" povodom 450 godina od rođenja Šekspira

"Kada smo saznali da ova turneja počinje, znali smo da trupu 'Shakespeare Globe' teatra moramo dovesti i u BiH. Iznimno nam je drago što su ulaznice veoma brzo rasprodane, posebno zbog činjenice da će sav prihod od prodaje biti usmjeren u humanitarne svrhe", naglasila je Lagumdžija.

Amanda Vilkin, koja igra Ofeliju, ali i pet drugih uloga, istakla je da igranje ove verzije Hamleta predstavlja veliki izazov upravo zbog navedene raznovrsnosti.

"Interesantno je postaviti se na sceni tako da u kratkom periodu igram nečiju djevojku, a u drugom trenutku nečiju majku. Ali, ta interakcija predstavu čini konstantno živom i dinamičnom", rekla je Vilkinova.

Ladi Emeruva, jedan od dva Hamleta u predstavi, naglasio je da je ovo prvi put da trupa gostuje u Sarajevu i BiH i da se zato svi raduju novom igranju. "Jako nam je drago što našu verziju 'Hamleta' možemo predstaviti i bh. publici. Siguran sam da je i publika uživala podjednako kao i mi", rekao je Emeruva.

Engleski "Hamlet" otkriva savremenu, svježu verziju Šekspirove klasične tragedije, u kojoj se isprepliću politika, nasilje i filozofska promišljanja uz prigušeni humor. U konačnici ovo je kolosalna predstava koja slavi engleski jezik i Šekspirovu genijalnost, a samo 12 glumaca nastupa u više od 20 uloga u žustroj izvedbi, koja traje dva sata i četrdeset minuta.

 

450 godina od rođenja Šekspira

19 država u kojima je "Shakespeare Globe" dosad gostovao

12 glumaca igra u "Hamletu"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije