Pozornica

Hotel Evropa za građane BiH

Hotel Evropa za građane BiH
Hotel Evropa za građane BiH

Praizvedba predstave "Hotel Evropa", koja je nastala po tekstu francuskog filozofa i intelektualca Bernara Anrija Levija, a u režiji bh. reditelja Dine Mustafića, bit će izvedena u petak na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Riječ je o praizvedbi teksta, a u pitanju je monolog u pet činova, koji izvodi poznati francuski glumac Žak Veber.

Predstava će, kako je najavljeno na jučerašnjoj konferenciji u Sarajevu, svoju frnacusku premijeru imati 9. septembra u Parizu u teatru "Atelje", gdje je i pripremana, a 11. jula bit će izvedena u Veneciji u teatru "La Feniče".

Predstava "Hotel Evropa" je priča o intelektualcu koji dolazi u Sarajevo, za njega mitski grad u kojem se prepliću prošlost i budućnost Evrope, i u hotelskoj sobi ima samo dva sata da napiše govor svog života.

Bernar Anri Levi, autor teksta, jučer je rekao da je rat u BiH rana koja još krvari, te da od te rane on još nije ozdravio.

"Ovaj tekst je moj način da vam pokažem svoja osjećanja i zahvalim vam na hrabrosti koju je BiH dala Evropi", rekao je Levi.

Govoreći o odnosu Evrope spram BiH, Levi je rekao da njegov tekst upravo o tome govori, o jednoj Evropi - mašini koja je proizvodila dobre stvari, te je uspjela stvoriti prijateljstvo između Francuza i Nijemaca, koji su čak tri puta ratovali u prošlom stoljeću, te da je Evropa izgubila, njena mašina je zakazala, onog trenutka kada je dozvolila da u BiH uđe rat.

"Zbog toga sam ja naveći zagovornik ulaska BiH u Evropsku uniju, jer samo tako Evropa može vratiti svoj duh, da bi utjelovila svoje vrijednosti i ispunila svoj zadatak. O tome govori moj komad i to je poruka koju želim poslati", rekao je Levi.

On je potcrtao da u BiH jeste teško, ali da je u Evropi gore.

"BiH možda jeste teško, ali Evropi je još gore. Ona više ne vjeruje sama u sebe. To je sad Evropa u kojoj sve više rastu fašizam i nacizam", poručio je Levi.

Upitan da prokomentariše obilježavanje 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata i nesuglasice u regionu po tom pitanju, Levi je rekao da ga ova manifestacija ne zanima, te da ima puno važnijih stvari i većih problema.

Dino Mustafić, reditelj predstave "Hotel Evropa", ističe da ova predstava govori o svim strahovima Evropljana, o egzistenciji, neizvjesnosti koja se nadvija nad današnjom Evropom.

"Čitanjem ovog teksta prepoznao sam Munkov krik, koji je dio bijesa i nezadovoljstva, ali to je i krik buđenja i nade da svijet bude bolji. U takvom svijetu i takvoj Evropi želi da živi i Levi. Predstava je unutarnje suočenje Evrope s njenom savješću prema gradu kojem je ostala dužna, ne dužna iz pozicije žrtve, već dužna iz moralne...", rekao je Mustafić.

On je rekao da je želja autora teksta da svjetska praizvedba predstave bude u Sarajevu, jer je za ovaj grad duboko vezan i njemu je, na svojevrstan način, i poklonio ovaj tekst.

Tekst govori o aktuelnoj temi, ali ne na publicistički način, govori o moralnim dilemama, o tamnim oblacima koji su se nadvili nad Evropom.

Veber je rekao da je sretan i počastvovan što igra u jednoj ovakvoj predstavi, te da je riječ o tekstu kojim se želi poslati poruka koju treba da čuje cijeli svijet.

"Ova moja uloga ne bi bila uspješna da nisam ušao u srž teksta, jer je on proizašao iz svih ljudi s kojima sam radio u predstavi", rekao je Veber.

Ispričao je da je tokom rada na ovoj predstavi bio jako uzbuđen, te da ga je sve podsjećalo na film "Plata za ubistvo", jer je sve tako "nabijeno" emocijama.

"Na sceni sam imao i malog posjetitelja, a to je bio strah da neću biti savršen", rekao je Veber.

Milion potpisa za ulazak BiH u EU

Bernar Anri Levi najavio je juče u Sarajevu pokretanje elektronske peticije "Milion potpisa za ulazak BiH u Evropsku uniju".

Dodao je da će ova peticija biti pokrenuta 28. juna u 23.55 u Sarajevu, te da je to ujedno i šesti čin predstave "Hotel Evropa".

"Peticiju će potpisivati Evropljani i nakon toga ću tih milion potpisa odnijeti predsjedniku Evropske komisije u Brisel", rekao je Levi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije