Pozornica

Humanost umjetnika ne jenjava

Humanost umjetnika ne jenjava
Humanost umjetnika ne jenjava

Umjetnici iz cijele BiH i dalje neumorno, svako u svom domenu, organizuju različite humanitarne aktivnosti kroz koje žele da pomognu ugroženom stanovništvu u poplavama zahvaćenim područjima.

Jedan u nizu humanitarnih koncerata, čiji je prihod od ulaznica doniran upravo u ove svrhe, održan je u utorak naveče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci. Gudački orkestar Srednje muzičke škole ''Vlado Milošević'' iz Banjaluke zvucima klasike privukao je veliki broj posjetilaca koji su svojim prisustvom i kupovinom ulaznica pomogli prikupljanje sredstava za pomoć ljudima koji nakon preživljenih poplava pokušavaju da krenu ispočetka.

Pod dirigentskom palicom Vanje Topić nastupili su Tanja Malić, oboistkinja, Dejan Janković i Vedrana Stojić, pijanisti.

"Samo zajedničkim snagama možemo pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Pokažimo svi da smo dobri ljudi, pomozimo najugroženijima", poručio je Dejan Janković, pijanista.

I dok su banjalučki umjetnici organizovali koncert, u Sarajevu je istovremeno na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) igran komad "Džepovi puni kamenja".

Ulaz je bio besplatan, ali su svi oni koji su željeli da pogledaju ovu predstavu donosili humanitarne pakete namijenjene nastradalim u poplavama širom BiH.

Najbolji stand up komičari BiH večeras će na sceni "Magacin Kabarea" u Sarajevu pokazati ne samo svoj smisao za humor, nego i humanost.

"Na noge za pomoć" je stand up večer na kojoj će svojim šalama publiku nasmijavati najbolji stand up komičari, a sav prihod od ulaznica biće usmjeren za pomoć poplavljenim područjima u BiH.

Svoje najbolje šale govoriće Filip Andronik, Darko Baotić, Dino Ćatović, Navid Bulbulija i Jasmin Džemiđić.

Misiju humanosti SARTR nastavlja i večeras kada će na sceni ove pozorišne kuće biti igrana predstava "Bračna igra". Ovaj komad nastao je kao samostalni diplomski rad glumice Nine Đogo, a u SARTR-u se igra u sklopu programa "Teatarski opservatorij". Sav prihod od prodatih ulaznica i ovaj put će biti uplaćen u humanitarne svrhe.

Na bazenima "Fortuna" u Banjaluci sutra će biti održana humanitarna žurka na kojoj će svojim setovima prisutne zabavljati banjalučki DJ-evi "Digital Seekers" i DJ Sega.

"Svi znamo šta je naš grad zadesilo u prethodnih nekoliko dana pa smo stoga odlučili da i mi damo svoj doprinos onima kojima je to najviše potrebno", poručili su organizatori ove humanitarne žurke.

Ulaznica na žurku košta tri KM, a sav prihod od prodaje biće namijenjen ljudima koji su u poplavama izgubili sve.

I festival savremene umjetnosti "arTz", koji će biti održan u Tuzli u periodu  od 1. do 7. juna, takođe će biti humanitarnog karaktera. Osnivač festivala je "Međunarodna galerija portreta", a svojim bogatim sadržajem koji čine koncerti, predstave i filmovi, sigurno će privući mnoštvo posjetilaca.

MSU RS pomaže prodajom majica  

U Muzeju savremene umjetnosti RS od danas mogu biti kupljene majice s logom ovogodišnje Noći muzeja po cijeni od 10 KM, a sav prihod od prodaje biće proslijeđen u humanitarne svrhe za pomoć stanovništvu koje je pogođeno nedavnim katastrofalnim poplavama.

"S obzirom na to da je vizuelni identitet Noći muzeja, koja je trebalo da bude održana 17. maja, već bio izrađen, a manifestacija odložena usljed stupanja na snagu vanredne situacije u RS, odlučili smo da umjesto dijeljenja ovih popularnih majica iskoristimo priliku da se na još jedan način solidarišemo sa ugroženima stanovništvom", saopštili su iz ove kulturne institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije