Pozornica

Igre i revija u čast zmijanjskom vezu

Igre i revija u čast zmijanjskom vezu
Igre i revija u čast zmijanjskom vezu

Folklorni ansambl Centralnog kulturno-umjetničkog društva mladih "Veselin Masleša" iz Banjaluke i ove godine organizuje svoj tradicionalni generacijski koncert, pod nazivom "Zmijanjski vez kroz generacije", koji će biti upriličen u srijedu, u sportskoj dvorani "Borik", s početkom u 20 sati.

"Ove godine organizujemo takozvani generacijski koncert, u kojem učestvuju sve grupe našeg društva, a posvećen je zmijanjskom vezu - prvom kulturnom dobru našeg naroda koje je u novembru 2014. godine uvršteno na reprezentativnu listu svjetske nematerijalne baštine koju vodi UNESCO", istakao je Goran Pupac, umjetnički rukovodilac Društva.

On napominje da je glavna tačka izvođenje zmijanjskog kola, u kojem će učestvovati preko 100 članova Društva.

Izvođači će biti obučeni najvećim dijelom u originalne i djelimično rekonstruisane zmijanjske narodne nošnje iz fundusa "Masleše".

"Ovaj koncert je svojevrstan podvig, jer do sada nijedno Društvo nije organizovalo samostalni koncert u Dvorani Borik", dodaje Pupac.

Luka Medar, sekretar Društva, ističe da će, pored zmijanjskog kola i dvanaest koreografija u izvođenju svih ansambala Društva, na koncertu biti prikazana i revija najljepših originalnih narodnih nošnji zmijanjskog kraja.

"Na ovom koncertu će učestvovati gotovo cijelo tijelo Društva, koje broji oko 300 članova, odnosno šest uzrasnih grupa, od malih juniora do veterana", ističe Medar.

On je napomenuo da je bilo izuzetno zahtjevno i rizično organizovati koncert u dvorani "Borik" te da očekuju oko 2.000 ljudi.

Program je upriličen u povodu obilježavanja dana grada Banjaluka i 70. godišnjice od oslobođenja našeg grada od fašističke okupacije. Ovaj koncert uvršten je i u zvanični program obilježavanja Dana grada za 2015. godinu.    

Cijena ulaznice za ovaj koncert iznosi pet KM, a karte se mogu kupiti u prostorijama Društva, Aleja svetog Save 16, kao i na dan koncerta u dvorani "Borik".

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije